Mopedolyckor trafikslaget som skadar flest ungdomar

Obs genrebild. Foto: Jörgen Pettersson, Mostphotos

Så många har skadats i Skåne.

delningar

Antalet mopedolyckor med dödade och allvarligt skadade varierar överåren – men trenden håller i sig och olyckstalen för allvarligt skadade rapporterade via Strada har minskar under de senaste tio åren. Men samtidigt är mopeder fortfarande det trafikslag som skadar flest 15-16 åringar i trafiken. 

Mellan 2009 och 2018 omkom 70 personer och 709 personer skadades allvarligt. I cirka hälften av olyckorna var föraren mellan 15 och 17 år. 70 procent av de mopedolyckor som sker är singelolyckor och då handlar det oftast om halt väglag, trottoarkanter, rullgrus, ojämnheter i vägen eller svårighet att hantera fordonet. Men även höga farter på trimmade moppar är en stor risk.

- Många trimmar sina mopeder, med eller utan sina föräldrars tillåtelse. Som förälder gäller det att ha koll på sitt barn. Tyvärr är det alltför många föräldrar som ovetandes om konsekvenserna låter sina ungdomar köra betydligt fortare än vad hastighetsbegränsningen tillåter, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsexpert på If i ett pressmeddelande. 

Statistik för Skåne angående totalt antal polisrapporterade skadade mopedister i Skåne 2009-2018:

Kvinnor: 451 Män: 1253 Totalt: 1704

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar