Moderna gör utställning om fotografins begynnelse

Har grävt fram verk från 1800-talets främsta pionjärer.

delningar

Utställningen Skrivet i ljus har en väldigt passande titel då fotografi betyder just skrivet i ljus på grekiska. Efter att utställningen befunnit sig i Stockholm kommer den nu till Moderna Museet i Malmö.

I utställningen visas verk från fotografins tidiga historia. Under en tid då porträtt och landskapsbilder var vanliga motiv. Bland annat av pionjärer som  Julia Margaret Cameron, Oscar Gustave Rejlander, Nils Strindberg och Carleton E. Watkins.

– Fotografiet utvecklas och förändras, det har det gjort under hela historien. Nu är vi inne i en ny era med den digitala bilden. Vi producerar så mycket bilder, och det leder också till att intresset för fotohistorien blir större, sade kurator Anna Tellgren, till TT, när utställningen öppnade i huvudstaden.

Bland annat visas bilder av Nils Strindberg från Salomon August Andrées ödesdigra expedition till Nordpolen 1897. En resa som skulle kosta samtliga deltagare livet. Senare återfanns fotografierna från denna historiska resa.

Det finns även en samling daguerrotypier, en teknik som få minns idag. Varje bild är unik och närmast tredimensionella i sin fantastiska skärpa.

 

Nils Strindbergs Örnen efter landningen. Ur serien Ingenjör Andrées luftfärd. Foto: Pressbild.

Utställningen är fortsättningen på projektet En annan historia och en del av Framför och bakom linsen. I den senare undersöks den fotografiska bildens roll i konsten och mediets förvandlingar.

– Det kan vara inspirerande att se fotografer i historien som också kämpade med sitt uttryck. Det här handlar också om minnen, historia och om att dokumentera vad som sker.

Att allmänheten nu kan beskåda verken är tack vare två förvärv under mitten av 1960-talet. Av The Helmut Gernsheim Duplicate Collection och Helmer Bäckströms fotohistoriska samling.

Utställningen öppnar den 26 maj och pågår till 13 januari nästa år.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.