Mobilt BB-team startas i Malmö: "Väldigt positiva"

Pressbild

De första hembesöken är planerade till nästa vecka.

delningar

Under onsdagen startade BB-avdelningen i Malmö igång ett mobilt BB-team där kvinnor med en normal graviditet och förlossning samt med friskt barn, erbjuds eftervård i hemmet.

I uppstarten är det familjer som går hem tidigt, det vill säga mammor som lämnar förlossningen efter cirka sex timmar, som erbjuds hemsjukvård. Förutsättningarna är att mamma och barn mår bra.

Både behovet av att familjer vill vara hemma tiden efter förlossningen och brist på eftervårdsplatser har varit bidragande faktorer till skapandet av det mobila BB-teamet.

– Många vill vara hemma där man känner sig trygg. Samtidigt har vi platsbrist, då vi saknar eftervårdsplatser, Liza Henning, enhetschef.

Det mobila BB-teamet består av åtta barnmorskor och fem undersköterskor, två av undersökterskorna roterar mellan BB-avdelning mobilt team och BB-avdelningen i Malmö. Efter tidig hemgång håller teamet daglig kontakt med familjen per telefon och gör hembesök.

– Vi har familjer som går hem efter sex timmar när allting varit normalt. Då behöver de komma tillbaka för att göra en hel del kontroller på barnet och mamman. Det kan bli många kontroller och många dagar. Det är jobbigt att förflytta sig mellan hemmet och sjukhuset.

– Målsättningen är att det ska kännas tryggt som nybliven förälder att åka hem. Att föräldrarna i lugn och ro kan knyta an till sitt barn, få stöd och vila ut efter födseln på hemmaplan, säger Liza Henning.

Dagen efter att mamma och barn gått hem blir familjen uppringd av barnmorska för bokning av ett första hembesök. Vid det besöket görs en plan tillsammans för de kommande dagarna.

De första hembesöken är planerat till nästa vecka men redan nu ser många positivt på mobilt BB-team.

– Vad vi har fått till oss är att alla är väldigt positiva. De tycker att det känns jätteskönt att slippa ge sig hemifrån.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar