MKB i korruptionshärva – anställd fifflade med bud

Foto: Roland Magnusson,

Enligt åtalet har den tidigare MKB-anställde fått ombyggnationer i sin egen villa samt poolbygge till ett värde av 3,4 miljoner kronor genom att kostnaderna "vävdes in" i ett annat projekt kopplat till MKB.

delningar

Den anställde avskedades och polisanmäldes när MKB i Malmö upptäckte bedrägeriet. Mannen ska ha fuskat med anbuden där han bland annat gett byggföretaget Er-Ho Bygg AB ett projekt på ett otillåtet sätt, ett jobb värt över tre miljoner kronor, skriver Hem&Hyra.

Det var ett projekt där sex LSS-lägenheter på Rosengård som mannen fifflade med siffrorna. När det skulle läggas anbud på arbetet ändrade mannen, enligt åtalet, byggföretaget Er-Ho Byggs anbud på 3 310 000 kronor till 3 010 000 kronor vilket gjorde att företaget lämnade det mest fördelaktiga budet och blev tilldelade jobbet. Sedan när mannen beslutat om att tilldela Er-Ho Bygg jobbet ändrade han tillbaka summan till det ursprungliga budet. Det gjorde att MKB förlorade 274 000 kronor.

Mannen är även misstänkt för att ha attesterat två fakturor på 29 400 kronor gällande jobb i hans egen villa. På fakturorna stod det att jobbet gällde ett av MKB:s kvarter.

Den tidigare MKB-anställde och en representant för Er-Ho Bygg AB åtalas dessutom för grovt tagande och grovt givande av muta. Enligt åtalet har den tidigare MKB-anställde fått ombyggnationer i sin egen villa samt poolbygge till ett värde av 3,4 miljoner kronor genom att kostnaderna "vävdes in" i ett annat projekt kopplat till MKB.

I malkonversation mellan den MKB-anställde och representanten på Er-Ho Bygg AB framkommer det att de kände varandra redan innan mannen började på MKB.

Den tidigare MKB-tjänstemannen åtalas vid Malmö tingsrätt för grovt tagande av muta och representanten för Er-Ho Bygg för grovt givande av muta. Den tidigare MKB-anställde är även misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, urkundsförfalskning och tjänstefel.

De åtalade förnekar brott på alla åtalspunkter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar