Misstänkt hundgift bakom fågeldöd: "Antagligen någon som lagt ut"

Foto: Kenneth Bengtsson

Nu inväntas provsvaren från Statens veterinärmedicinska anstalt efter fågeldöden i Rönneholmsparken i Malmö.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den senaste tiden har ett större antal fåglar hittats döda i Rönneholmsparken i Malmö. På knappt tre veckor, från den 27 maj till 6 juni har 18 stycken döda fåglar, de flesta kajor, anträffats i parken. Fågelskydd Spillepeng, som tar hand om skadade fåglar i Malmö-Lundregionen misstänker att fåglarna har blivit förgiftade.

– Tesen är tyvärr att det rimligtvis är någon som har lagt ut gift. Det finns naturligt förekommande gifter i naturen, men det är antagligen någon människa som lagt ut detta. Det är hopplöst att spekulera kring, men folk i området menar att detta har varit riktat mot hundar och att det förkommit förr om året. Tidigare år ska det ha lagts ut köttbitar som varit förgiftade. Jag begriper inte varför man skulle förgifta hundar, säger Kenneth Bengtsson fågelräddare vid Fågelskydd Spillepeng.

Flest döda fåglar hittades den 27 maj, och de hade i sin tur legat döda i uppemot en vecka. Bara en av dem var i ett sådant skick att den gick att skicka för obduktion och provtagning till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Nu inväntar man provsvaren.

– De flesta fåglar var ruttna och hade varit döda för länge. En skickades in förra måndagen och det brukar ta några veckor innan svaren kommer. Jag var i parken igår och då hittade jag ingenting. Den sista fågeln jag hittade var i torsdags på nationaldagen, då låg det en död där, säger Kenneth Bengtsson.

Fåglarna lägger sina ägg i bon som i sin tur bland annat ligger i skorstenar, holkar och ventiler. När de vuxna fåglarna inte återvänder dör ungarna i boet.

– När fåglarna själva dör gör även ungarna det om de inte är självständiga. Det här är förvånansvärt. Det är uteslutet med normal dödlighet, för så många kan inte dö inom ett sånt begränsat område. Alla har levt i parken på en yta på 200 gånger 200 meter, säger Kenneth Bengtsson.

Han har rapporterat fågeldöden vidare till Malmö Stad.

– I nuläget är det inte så mycket vi kan göra. Vi har Fågelskydd Spillepeng upphandlade för att hantera sådana här ärenden och nu väntar vi på ett utlåtande av dödsorsaken. I nuläget kan vi bara spekulera. Fåglarna var friska och hade fint hull, så det här känns märkligt, Andreas Schmidt, ekolog på Fastighets- och gatukontoret.

Har ni gjort någon polisanmälan?

– Det har vi inte gjort i och med att vi inte har en aning om dödsorsaken. En av hypoteserna vi har är att det är förgiftning., men vi har ingen anledning att upprätta en anmälan ännu. Det får vi besluta om när provsvaren kommer, men vi kan inte utesluta att det skulle vara läge att upprätta en polisanmälan då, säger Andreas Schmidt.

Vad har ni från Malmö Stads håll för roll i sådana här ärenden?

– Vi vill ha en frisk fågelfauna, så vi vill veta vad som är orsaken om de dör. Dels vill vi veta om det skulle vara så att någon förgiftar dem, men även om det skulle röra förgiftning av hundar eller annat. Vi vill även veta om det skulle vara ett utbrott av fågelsjukdom, säger Andreas Schmidt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar