Laddar

Ministern besökte Malmö universitet – ser allvarligt på hotet

Under tisdagen hade Malmö universitet ministerbesök för första gången sedan lärosätet uppgraderades.

delningar

Under tisdagen var Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, på Malmö universitet.

Under besöket presenterades ett forskningsprojekt av doktoranden David Cuartielles. Han visade upp hur man, med hjälp av bland annat kameror,  analyserat skolklasser som använt interaktiv teknologi.

  Rektor Kerstin Tham, minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson och doktorand David Cuartielles. Foto: Lisa Horn.

– Teknologi ska kunna användas som rekreation. För att det ska hända måste vi skapa system som är mycket enklare, förklarar David Cuartielles.

  Foto: Lisa Horn.

Forskningsprojektet ligger under forskningscentret Internet of Things and People, som är ett av Malmö universitets fem forskningscentrum.

– Man är redan idag framstående inom många områden och duktig på att attrahera till exempel externa anslag och klara det i konkurrens med de befintliga universiteten. Men nu med egna medel och egna rättigheter kunna besluta om till exempel forskarutbildningar så har man ju en enorm potential. Det ska bli väldigt spännande att följa, säger Helene Hellmark Knutsson till 24Malmö.

  Helene Hellmark Knutsson och Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: Lisa Horn

Besöket skedde i skuggan av det hot som lärosätet utsattes för under årsskiftet, och som ledde till att hela universitetet stängdes under en dag.

– Vi ser väldigt allvarligt på att det finns den här hotbilden, men har förtroende för universitetsledningen och för hur man hanterar de här frågorna och att man tyvärr måste ha en förberedelse och att man gör ordentliga riskanalyser tillsammans med polisen. Men det är klart att det är allvarligt att man får en hotbild, säger Helene Hellmark Knutsson.