Laddar

Minderårig döms efter den brutala knivattacken

Den dömde pojken var 15 år när han utförde dådet.

delningar

I mitten på augusti blev en minderårig pojke misstänkt för mordförsök efter att ha attackerat en 18-årig man med kniv på RF Bergsgatan. Under måndagen sänkte Malmö tingsrätt straffet till ungdomsvård för grov misshandel.

Den dömde pojken var 15 år när han utförde attacken. I förhören har det framkommit att han inte haft en nära relation till offret, men han ska bland annat ha köpt cannabis av honom sedan början av 2017. En till två veckor innan gärningen ska offret ha sagt till honom att genomföra ett rån, något som han sedan tvekat och känt press över vilket ska ha föranlett hans agerande.

Tingsrätten bedömer att gärningspersonen inte har befunnit sig i någon nödvärnssituation när han uträttat dådet. Angående det sänkta straffet så har gärningspersonen hävdat i förhör att han inte hade för avsikt att döda offret och inte var medveten om riskerna. Han har med andra ord agerat i tron att effekten av hans handlande inte skulle innebära livsfara. Han ska därför inte dömas för försök till mord utan för grov misshandel, skriver Tingsrätten.

Relaterade artiklar