Laddar

Mästerkock-Emmas unika recept på klassikern

Så lyckas Emma Håkansson göra den klassiska maträtten ännu godare.

delningar

En soppa passar i många olika lägen och är oftast en enkel rätt som sköter sig själv där råvarorna får utveckla smaker tillsammans i grytan. En hemgjord fond en bra grund och förutsättning för att soppan ska få en lite djupare och rundare smak. Fond på flaska går också bra och har en tendens att ge en intensivare och mer stickig smak, vilket kan gynna många maträtter.

Créme Ninon – en grön ärtsoppa med smak av mynta. Rätten serveras med pepparrots- och citronvisp, räkor och rågsticks. En angenäm, snabblagad och färgrik soppa med smak av vin, lök, ärtor, grädde och uppfriskande mynta. Tillbehören tillför sting och lite syra. Doppa dom krispiga sticksen i soppan.

Du behöver (4 portioner) 2 st gul lök 3 st vitlöksklyftor 2 dl vitt vin 1 dl hemgjord kycklingfond eller 3 msk kycklingfond på flaska 1 liter vatten 6 dl frysta gröna ärtor 2 st nävar bladspenat 1 kruka mynta 2 tsk citronsaft 2 dl grädde Salt Peppar

Pepparrots- och citronvisp 1,5 dl lättvispad grädde 1,5 dl créme fraîche 3 msk finriven pepparrot Rivet citronskal från en halv citron

Rågsticks 4 st skivor rågbröd 2 msk smör

Topping 200 g skalade räkor Dill

Gör så här Börja med pepparrotsvispen – detta för att smakerna ska hinna utvecklas. Vispa grädden lätt och riv pepparrot och citronskal. Blanda allt med créme fraîche och rör om försiktigt. Ställ kallt till servering.

 

Grovhacka lök och vitlök. Bryn på i lite smör i kastrull. Ha sedan i fond, vin och vatten och låt koka upp. Ta kastrullen från plattan och ha i ärtor, bladspenat och mynta. Låt dra i ca 3-4 min under lock. Mixa allt med stavmixer eller matberedare monterad med kniv. Häll tillbaka i kastrull och ha i grädden och citronsaften. Låt värmas upp på låg värme. Smaka av med salt och peppar.

Smält smör i stekpanna. Stek rågbröden på medelvärme tills de fått en krispig och gyllenbrun yta. Vänd brödet då och då. Skär i stavar.

Häll upp soppan, klicka i pepparrotsvisp, garnera med räkor och dill. Servera med rågsticks.

Smaklig måltid!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?