Laddar

Mästerkock-Emmas mustiga köttgryta – lättlagad som få

Vad sägs om en höstig gryta med ingredienser som choklad?

delningar

Visst kan det vara skönt att kunna göra annat under tiden som middagen puttrar på spisen och sprider härlig doft i hemmet. Köttgrytor är oftast lättlagade och mustiga maträtter som med fördel planeras med framförhållning och kan stå länge länge på spisen. Emma har skapat en köttgryta som får puttra ihop i en timme med enkla och bekanta smaker som gifter sig i munnen.

Mustig köttgryta med smak av rödvin, spiskummin och en touch av mörk choklad. – Bjud på en matig och rustik gryta med aromatiska smaker som vitlök och spiskummin. Grytan serveras med en avokadokräm och nybakade baguetter.

Du behöver (4 portioner) 800 g grytbitar av nöt 3 st vitlöksklyftor 0,5 dl tomatpuré 3 msk kalvfond 2 msk spiskummin 2 msk paprikapulver 10 st schalottenlökar 4 dl rött vin 6 dl vatten 30 g mörk choklad Smör till stekning Salt Peppar

Avokadokräm 2 st mogna avokado 1 dl majonnäs 1 dl creme fraiche Saften från en halv lime Salt

Tillbehör Baguetter Koriander (eller persilja)

Gör så här Hacka vitlök och smörstek i kastrull i någon minut. Bryn på grytbitarna och stek tills de blivit gyllenbruna. Ha i tomatpuré, fond, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar och stek ytterligare någon minut. Häll över vin, vatten, skalade och halverade schalottenlökar. Sänk värmen och låt småputtra i minst 60 min under lock. Innan servering – lägg i hackad mörk choklad och blanda runt. Smaka av med salt och peppar.

Avokadokräm Mosa avokado och blanda med majonnäs, creme fraiche och limesaft. Smaka av med lite salt.

Värm baguetterna enligt anvisning och servera till grytan. Avsluta med att toppa rätten med koriander eller persilja.

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Hörs nästa vecka!