Maskar i köket och duschstopp – så vill vi bota klimatångesten

Genrefoton: Mostphotos.

Svensk Fastighetsförmedling har tagit reda på vad svenskarna kan tänka sig att göra för miljöns skull.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Ett ord som vuxit sig starkare på senare år är klimatångest, vilket kort sagt betyder att känna oro inför klimathotet och även inse att man själv inte kan göra eller gör tillräckligt.

Som bostadsägare finns det dock ett antal mer eller mindre drastiska saker som går att göra för att minska sitt klimatavtryck.

Svensk Fastighetsförmedlings nya trendrapport visar att tre av tio som är med i undersökningen kan tänka sig att duscha enbart max tre gånger i veckan för att göra en uppoffring för miljöns skull.

Det finns många småsaker man också kan göra för att reducera sin klimatpåverkan utan att för den delen göra avkall på vare sig livsstil eller komfort. Det är exempelvis ingen uppoffring att stänga av elementen vid vädring eller släcka alla lampor innan man lämnar hemmet.

Men hur långt kan människor sträcka sig för miljöns skull? Svensk Fastighetsförmedling listade ett antal klimatåtgärder som inkräktar något mer på bekvämligheten och frågade svenskarna vilken uppoffring de skulle välja för miljöns skull.

Sveriges 40–49-åringar skulle hellre ha ett vindkraftverk 50 meter från sin bostad än att minska på sitt duschande. Endast 16 procent i den åldersgruppen kan tänka sig att duscha max tre gånger i veckan. Motsvarande siffra i åldern 66–79 år är 46 procent.

Sett till hela Sverige skulle var femte svensk välja att bo 50 meter från ett vindkraftverk, medan 19 procent skulle välja att ha begränsad tillgång till hushållsel delar av dygnet.

– Det är intressant att se hur pass medvetna vi har blivit när det kommer till hållbarhet och klimatpåverkan. Det framkommer dels i rapporten, men framför allt i vår dagliga kontakt med både säljare och köpare av bostäder. Vi ser helt klart att det finns en efterfrågan på energieffektiva bostäder med klimatsmarta lösningar, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Topplista: Detta kan svenskarna tänka sig att göra för miljöns skull

1. Duscha max tre gånger i veckan – 28%

2. Ha ett vindkraftverk 50 meter från bostaden – 21%

3. Ha begränsad tillgång till el under vissa delar av dygnet – 19%

4. Ha egen kompost med maskar under diskbänken – 13%

5. Bo på hälften så stor boyta för att spara energi – 12%

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar