Många kvinnor i Skåne känner sig otrygga

Foto: Pxhere

Skåne är ett av de län där kvinnorna känner sig minst trygga.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det är stora skillnader i hur trygga män och kvinnor känner sig i hemmet och i samhället generellt. Det visar rapporten "Svenskarna och Trygghet 2018", en undersökning som är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure.

Kvinnor känner sig i allmänhet mindre trygga än vad männen gör och framför allt är det unga kvinnor som känner sig otrygga. Enligt undersökningen känner drygt 69 procent av landets kvinnor sig trygga medan 74 procent av männen uppgav att de kände sig trygga. Av de svarande är ungefär var tredje kvinna orolig för att deras hem ska drabbas av inbrott, medan drygt var fjärde man oroar sig för samma sak.

– Det finns flera faktorer som skapar en känsla av både otrygghet och maktlöshet hos framförallt yngre kvinnor i samhället. Kvinnor ges ofta trygghetsfrämjande råd som nästan alltid handlar om att inte göra saker, exempelvis att inte gå ute ensam på kvällen eller låta bli att följa med främlingar. Män förväntas istället att aktivt agera och söka upp åtgärder för sin otrygghet, säger Kristina Wicksell, jämlikhetsexpert på Make Equal, i ett pressmeddelande.

Lite mer än hälften av alla män anser sig ha kunskaper om hur man ska agera vid inbrott i hemmet, medan drygt var tredje kvinna känner att de har de kunskaperna.

Tittar man närmare på statistiken för respektive län visar det sig att Skåne är ett av de län där kvinnorna känner sig minst trygga. Där har endast 62 procent uppgett att de känner trygghet i hemmet och i samhället. Samma siffra gäller även i Gävleborg. Högst på listan hamnade Gotland och Värmland. Där uppgav 82 procent av de svarande att de kände sig trygga.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar