I samarbete med annonsör

Många kreditförfrågningar? Låna utan UC

De flesta svenskarna blir förvånade över hur många kreditförfrågningar de faktiskt har samlat på sig.

delningar

Det är inte bara när du tar ett lån som kreditförfrågningar registreras, utan även när du ansöker om det eller när du tecknar abonnemang, hyreskontrakt eller handlar på avbetalning. Eftersom de flesta kreditinstitut och företag använder sig av UC för att göra sina kreditupplysningar, blir förfrågningarna snabbt många. 

Många förfrågningar signalerar att du lever över dina tillgångar och är i ett desperat behov av pengar. Därför får du ofta avslag på dina låneansökningar, även fast du egentligen har bra kreditvärdighet.

Lån utan kreditupplysning För fyra år sedan infördes Konsumentkreditlagen, vilket innebar att alla långivare måste stå under tillsyn av Finansinspektionen och det är numera ett krav att göra en kreditupplysning innan de kan bevilja lån. De strikta kraven för långivarna har gjort lånemarknaden en mer trygg marknad för båda parter. Lagen hindrar också låntagare från att teckna lån som de inte kan betala tillbaka. Många har missförstått att lån utan UC är detsamma som lån utan kreditupplysning. Det stämmer alltså inte.  

Upplysningscentralen De flesta företag och banker i Sverige går via UC för att göra sina kreditupplysningar. Upplysningscentralen, UC, är det största kreditupplysningsföretaget på den svenska marknaden men, det är långt ifrån det enda. Många snabblångivare väljer faktiskt att undvika UC på grund av att det är mycket dyrare än konkurrenterna. Kreditupplysningen ger långivaren information om din ekonomiska situation och med det underlaget kan de antingen bevilja eller neka din låneansökan. På Upplysningscentralens hemsida  kan du för 19 kronor checka hur din kreditvärdighet ser ut. 

Öka din kreditvärdighet Genom att låna utan UC kan du faktiskt få en bättre kreditvärdighet. Det kanske kan låta lite för bra för att vara sant, men det stämmer. När du lånar från ett låneinstitut som inte använder UC, registreras och syns förfrågan endast hos dem, UC kan alltså inte se den. Detsamma gäller för de förfrågningar du har hos UC, de syns inte hos de andra kreditupplysningsföretagen. 

Betalningsanmärkning Har du möjligtvis en betalningsanmärkning så försvinner de automatiskt efter 3 år. Under denna tid kan det dock försvåra din vardag eftersom det blir svårare att ta lån och teckna abonnemang samt få förstahandskontrakt på lägenheter. Med lån utan UC kan du låna pengar, trots diverse anmärkningar. Långivare som inte hämtar sina upplysningar från UC har inte lika stränga krav. De fokuserar mer på hur din ekonomiska situation ser ut i dagsläget och inte på när eller varför du fick betalningsanmärkningen. 

Risker med att låna utan UC Oberoende vilket företag som kreditinstitutet väljer att ta sina kreditupplysningar från, så får de fortfarande samma information som hos UC. Det är alltså inga extra risker för dig som låntagare när det kommer till att låna utan UC. Långivare som använder sig av UC har däremot striktare krav, så när du söker utan UC blir du lättare beviljad lån  samt får teckna fler lån samtidigt. Idag finns det många jämförelsetjänster där man kan hitta olika lån. På gratistjänsten lanutanuc-guide.se kan du enkelt jämföra lån utan UC. Med den grundliga överblicken undviker du risker och hittar de lån som passar dig bäst.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.