Laddar

Malmös tyngsta kriminella inför rätta – allt hopp på nytt vittne

Åklagaren hoppas att ett nytt vittne ska kunna ge fällande dom.

delningar

Hovrättsförhandlingarna mot den 49-åring som bland annat kallats för ”Malmös mest kriminella man” startar idag, onsdag. Kvällsposten rapporterar att ett nytt vittne, som flugits in från Bosnien, tros vara den nyckelspelare som kan få 49-åringen fälld.

Mannen står åtalad för förberedelse till mord, förberedelse till grovt olaga hot samt förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Han misstänks ligga bakom en beställning av fjärrstyrda granater från Bosnien. Granaterna skulle sedan ha använts för att mörda en gängledare i Malmö.

I mars 2015 stoppades en svenskregistrerad bil med granaterna på väg ut ur Bosnien och tre personer grips, misstänkta för inblandning i händelsen. Bland de gripna fanns en 55-årig bilhandlare från Malmö, som polisen misstänker har fungerat som kurir. De tror att 49-åringen, som vid granat-tillslaget satt i Holländskt fängelse, är själva beställaren av granaterna.

Kort efter att mannen släppts fri så grips han på öppen gata i Malmö, beväpnad. 49-åringen åtalades vid Malmö tingsrätt, misstänkt för bland annat förberedelse till mord. Men i maj i år meddelades domen där mannen friades från förberedelse till mord och för att ha beställt granaterna. Däremot dömdes mannen för vapenbrott för den pistol han hade på sig vid gripandet.

Den största orsaken till att 49-åringen friades var att den 55-åriga kuriren helt ändrat sin berättelse när han vittnade i tingsrätten och därför inte ansågs som trovärdig. Åklagare, Pär Andersson, som har hand om fallet berättar nu för Kvällsposten att han hoppas att ett nytt vittne ska kunna ge klarhet i fallet.

Det är den bosniska åklagaren, Dubravko Campara, som skött den tidigare utredningen i Bosnien som kallats in. Åklagaren hoppas att han ska kunna ge tyngd till den 55-åriga kurirens tidigare utpekande av 49-åringen.

Förhandlingen kommer att hållas i hovrätten i Malmö under onsdags och torsdag. Enligt kvällsposten hör den bosniske åklagaren under torsdagen.

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?