Malmös okända basketproffs: ”Jag gör det för familjen”

Malmökillen Andrée Michelsson har under säsongen varit basketproffs – på Island. I en intervju med 24Malmö.se berättar han om livet i en by med 1 100 invånare och om sina framtidsplaner.

delningar

Andrée Michelsson är uppvuxen i stadsdelen Videdal i Malmö och började spela basket i Malbas som tioåring. Det märktes tidigt att han hade fallenhet för sporten och har spelat i såväl svenska som isländska ungdomslandslagen. Så sent som i fjol var han med och vann SM-guld med Malbas U20-lag.

– Jag stod jämt och sköt vid Husieskolan och Videdalsskolan men spelade aldrig i någon klubb. En dag sa pappa till mig att jag kunde testa och sen var jag fast, berättar Andrée Michelsson.

Trots spel i juniorlandslagen hade Michelsson svårt att ta en ordinarie plats i ett starkt Malbas under fjolåret. Detta ledde till att han sökte sig bort från hemstaden Malmö – och hamnade på Island.

– Jag gick sista året på idrottsgymnasiet i fjol och stod inför valet att stanna i Malbas eller börja på college i USA, men till slut bestämde jag mig för att spela som proffs på Island, säger Michelsson.

Hur hamnade du på Island då? – Efter att vi tog SM-guld med Malbas tog en isländsk tränare kontakt med mig och bad mig komma över till Island. När jag väl kom dit var det inget svårt val alls. Det kändes rätt direkt.

Michelsson skrev på för Snæfell och hamnade i det isländska samhället. Stykkishólmur. En ort med cirka 1 100 invånare drygt tre timmar från huvudstaden Reykjavik.

– Det är en liten stad men alla sluter upp för basketen. I anslutning till baskethallen finns swimmingpool, isbad och jacuzzi. Islänningar är väldigt trevliga, säger han och fortsätter:

– En kväll när jag var på väg hem från träningen kom en polisbil upp vid min sida och frågade om jag ville ha skjuts hem. De visste vem jag var och brukar kolla på alla matcher.

Hur såg en dag ut för dig? – Jag brukade gå upp klockan 06.00, tränade vid 07.00, därefter käkade jag frukost. Sen hade man lite fritid innan vi tränade klockan 18.00 igen. Alla spelarna hade proffskontrakt.

Hur mycket pengar tjänar man? – Det var bra pengar. Jag delade en hel villa tillsammans med en annan från laget och fick två måltider om dagen.

 

Du har spelat basket i Sverige och på Island. Vad är skillnaden? – På Island ger man de unga spelarna chansen lite mer. Jag hade ingen erfarenhet när jag kom till Island men fick starta alla matcher direkt. Sen är det stor skillnad på fysiken också. Men basketen på Island är bättre än i Sverige.

För laget Snæfell gick det dock inget vidare. De slutade på sistaplats i ligan och ramlade ur. Men för Andrée Michelsson gick det väldigt bra och inom kort ska han tillbaka till Island för att besöka flera klubbar som hört av sig efter säsongens slut.

– Jag ska dit i mitten på maj för lite klubbesök. Tyvärr får jag inte säga vilka klubbar det är. Det är ett lag i Italiens andraliga som har hört av sig också, jag kanske åker dit i sommar också, säger Michelsson.

Vad har du för drömmar med basketen? – Jag gör detta för min familj, jag ville kunna ge tillbaka för allt de har gjort för mig. Det är det som motiverar mig mest av allt. Men i framtiden hoppas jag kunna spela i Euroleague (basketens motsvarighet till Champions League). På Island slog jag rekord som den yngsta spelaren någonsin att göra 34 poäng i en match. Jag tar det steg för steg, sen får vi se hur långt det räcker.

Det råder inga som helst tvivel om att Malmökillen Andrée Michelsson har varit med om ett riktigt äventyr.

Andrée Michelsson Ålder: 20. Längd: 190 cm Vikt: 83 kg. Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder. Moderklubb: Malbas Aktuell: Basketspelare från Malmö. Jagas av flera lag på Island och i Italien. Favoritklubb: Cavaliers, Real Madrid.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar