Malmös fullmäktige går emot ålderstrenden

Katrin Stjernfeldt Jammeh. - Foto: Pressbild

"Det handlar om att fånga upp det engagemang som finns hos unga människor".

delningar

En tid har gått efter valet och 2 700 personer har valts in som ledamöter i kommunfullmäktige i landets 290 kommuner. Men våra invalda representanter blir allt äldre, rapporterar Dagens Samhälle.

Sedan 2014 har medelåldern på landets ledamöter ökat från 50,9 till 52,3 år och den växande gruppen är de ledamöter som är 65 år eller äldre. Efter valet tillhör drygt var femte ledamot den kategorin. I Malmö går man dock emot den trenden och medelåldern i stadens kommunfullmäktige ligger på 46,6 år.

Socialdemokraterna har flest mandat i stadens fullmäktige och S-profilen Katrin Stjernfeldt Jammeh är inte förvånad över att fullmäktiges ledamöter är yngre än genomsnittet.

– I Malmö är det oundvikligt att ha barn och unga i fokus då vi är en ung stad där nästan hälften av befolkningen är under 35 år. Att kommunfullmäktige i Malmö är yngre än rikssnittet är därför inte förvånande, säger hon.

Hur arbetar ni inom ert parti för att föryngra fullmäktige?

– Det är ett jobb som måste göras långt innan kommunfullmäktigelistorna sätts. Det handlar om att fånga upp det engagemang som finns hos unga människor, ge dem förutsättningar att påverka sin framtid och ge dem möjlighet att engagera sig i vårt parti. 

Skulle du säga att det finns ett ointresse bland yngre att engagera sig politiskt?

– Nej, tvärtom. Många är väldigt politiskt engagerade, även om alla inte är medlemmar i något politiskt parti. Men enligt siffror från Dagens Nyheter har SSU:s medlemsantal ökat med 71% sedan årsskiftet 2017/2018. Det finns ett stort intresse för politik bland yngre idag, och det är jag glad för. Vi lever i en allt mer polariserad tid, och i en tid när det är viktigare än någonsin att kämpa för demokratin.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar