Laddar

Malmös centrala klädesfabrik: ”Ensamma med det vi gör”

Tre killar hade en vision och en dröm. Nu är den här och om några veckor släpps den första kollektionen.

delningar

Det började som en storslagen vision några år tillbaka. Sedan dess har man sakta tagit stegen framåt för att förverkliga drömmen. I höstas drog produktionen av den första kollektionen Malmöjeans av Manér igång och inom kort lanseras de första paren.

Bakom Manér står tre Malmösöner med olika bakgrunder inom klädesvärlden men där samtliga har ett starkt intresse och mål med sitt arbete.

– För oss är det stort fokus på hållbarhet, miljö och att det är lokalt producerat så att människor får veta varifrån varorna kommer från, säger Ernesto Prosperi.

– Vi är väldigt ensamma med det vi gör. Det finns i princip ingen annan som gör så lokalproducerat som vi gör. Det finns inga andra butiker där du kan få träffa personen som sytt dina kläder, berättar Adrian Roos.

 

Adrian Roos i färd med att tillverka ett par jeans. Foto: André Kvist.

På Södra Förstadsgatan, mitt bland affärsinrättningarna, ligger Manér. Konceptbutiken som riktar sig mot män har dock mer än vad blotta ögat ser utifrån. En våning upp ligger studion och produktionen där man just nu tillverkar sina egna Malmöproducerande jeans.

– Det är ingen som förväntar sig en fabrik, man förstår inte att det finns här. Det är lite annorlunda att ha det på en gågata, säger Ernesto.

Det går även att få helt unika handgjorda (custom) Malmöjeans här redan. Mellan symaskinerna berättar killarna hur det går till väga med att mäta, välja material och ge kläderna sin egen personliga finess.

– Du får upplevelsen från början till slut och kan vara med när dina byxor blir till. Det är som att gå och köpa en Rolex, det är inte bara en produkt utan en upplevelse.

 

Olika rullar med denim som man gör custom-jeans av. Foto: André Kvist.

Att använda sig av material som man vet kommer från bra producenter och är närproducerat är viktigt. I andra branscher har detta tankesätt kan redan fått fäste men möjligen är det klädesindustrin som står på tur.

– Man vill ha närodlat och ekologiskt när det gäller maten. Det känns som att det är dit den här industrin också är på väg. Kunderna vill ha transparens och veta var allt produceras och innehåller. Var bomullen kommer ifrån till exempel, det ligger i tiden, säger Adrian.

Är folk medvetna och vill köpa närproducerat även när det gäller kläder?

– Folk är medvetna om sin stil och kvalitén på varorna. Just den tanken vi har är vi lite i framkant. Folk kanske inte riktigt är där än men vi är på väg ditåt, vissa kunder är där redan, säger Ernesto.

– Vi är motsatsen till kedjorna. Massproduktion och slit-och-släng har en stor prislapp i slutändan. Om kläderna är billiga så ställ dig frågan varför de är så billiga, säger Warsame Jama. För oss är det självklart att tänka på vad vi stoppar i oss, vi vill ha närproducerat och ekologiskt. Det är ett naturligt steg att överföra det tänket till kläderna vi har på oss.

 

Jeans sys ihop mitt i centrala Malmö. Foto André Kvist.

Den 15 mars lanseras jeanskollektionen som är gjord på japansk denim. Därefter ska sortimentet utökas med bland annat skjortor, jackor och rockar. Allt material kommer då från Sverige och Europa.

De tre herrarna bakom Manér tror att framtiden ser ljus ut, att deras koncept är vad som kommer efterfrågas i framtiden.

– Vi tänker långsiktigt att våran kundkrets vill handla lokalt och välja hållbart. Gärna se vem det är som gör kläderna, säger Ernesto.

Vilken stil är det som passar just nu? 

– Stil är det du känner dig bekväm i, då är du snyggast, det ska kännas bra, säger Warsame Jama med ett leende.

 

Ernesto och Warsame i bakgrunden, blivande jeans hänger på en stol. Foto: André Kvist.

 

Relaterade artiklar