Laddar

Malmökrogar hyllades av White Guide – naturen i fokus

De fick pris under onsdagens gala.

delningar

Det fanns all anledning för skåningarna att jubla under gårdagens White Guide-gala då de bästa kulinariska upplevelserna skulle utnämnas. Stockholmsrestaurangen Franzén blev galans stora vinnare med utnämningen årets restaurang i både gastronomi och restaurangkultur.

SAV i Tygelsjö fick nyligen sin första Michelinstjärna och på måndagskvällen  tog man hem priset ”Årets terroir award” som går till den restaurang som ”förnyat eller fördjupat förhållandet till råvaror från växtriket” med speciell hänsyn till ursprung smakkvalitet och hållbarhet.

”För att genom sin gastronomi med stor kunskap och ren glädje förmedla sydsveriges alla terroirer till sina gäster – från djupaste skog till öppnaste åker”, löd juryns nominering.

Även Roots of Malmö tog hem pris i kategorin ”Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen” för sin kombucha. I kategorin hyllas en viktig innovation som bidragit till gastronomins spridning och utveckling.

”För att med inspiration från en mångtusenårig tradition av fermenterade tedrycker ha skapat en bubblande törstsläckaren packad med nyttigheter och präglad av nyskapande smaksättningar från naturens skafferi.”

 

Foto: Roots of Malmö.

Under galan blev det också klart att nästa års upplaga kommer för första gången att ske i Malmö på Malmö Opera.

– Vi är väldigt glada att få välkoman White Guide till Malmö och Skåne nästa år! Att galan för första gången förläggs här bidrar till att positionera Skåne som ledande mat- och dryckesregion och det är glädjande att se att de senare årens strategiska arbete med att attrahera mat- och dryckesrelaterade event och möten ger resultat, säger Sofie Broomé, projektledare på Event i Skåne, i ett pressmeddelande.

Vinnarna White Guide-galan 2018

Årets bästa restaurang – Restaurangkultur & gastronomi Franzén, Stockholm

Årets stjärnskott Ichi, Stockholm

Årets banbrytare Rutabaga, Stockholm

Årets serviceupplevelse Franzén, Stockholm

Årets merroir award Tak och Unn, Stockholm

Årets terroir award SAV, Tygelsjö

Årets värt en resa Falkenberg

Årets hjärtekrog Familjen, Göteborg

Årets dryckesupplevelse Folie, Stockholm

Årets ljudmiljö Taverna Brillo, Stockholm

Årets hållbara gastronomi Restaurang Volt, Stockholm

Årets rising star Emma Shields, Flickan, Stockholm

Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen Roots of Malmö, Malmö

Årets hyllning av en långsida betydelsefull gastronomisk gärning Malin Söderström, Stockholm