Malmökonstnär tilldelas 100 000 kronor

Från konstprojektet Elements, 2011. Foto: Magnus Wallin

Det är den internationellt kända Magnus Wallin som får stipendiet av Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931.

delningar

Magnus Wallin är utbildad vid Konsthögskolan Valand och Det Kongelige Danske Kunstakademie i Köpenhamn. Han räknas som en av Sveriges mest kända konstnärer internationellt och hans verk har kunnat ses både på Venedigbiennalen och Istanbulbiennalen.

Hans genombrott kom med den animerade 3D-filmen Exit 1997, och sedan dess har filmer som Exercise Parade från 2001 och Elements från 2011 uppmärksammats.

Magnus Wallin representeras av Galerie Nordenhake både i Stockholm och Berlin. Hans verk återfinns hos privata samlare och stora kulturinstitutioner i Sverige och utomlands. Magnus Wallin var gästprofessor vid Konsthögskolan i Umeå mellan 2003 till 2016. Han bor och arbetar i Malmö.

FAKTA

Motivering

Fult eller vackert; normalt eller onormalt. Skönhetsideal. Vårt förhållande till kroppen och anatomin ända ner till skelettet.

Magnus Wallin arbetar med tematiken i många olika tekniker. Skulpturala installationer med autentiska tänder, skallar och skelettdelar. Målningar av blod. Korta 3D-animerade filmer inspirerade av datorspelens dramaturgi. Stympade och missbildade människor kraschar mot marken ackompanjerat av ett, fysiskt drabbande ljud av helikoptrar, avgrundsvrål eller högljudda hjärtslag. Absurda, dansande skelett som sönderfaller i smådelar.

Det är brutalt och våldsamt men samtidigt vackert. Vi anar filmaren Leni Riefenstahls bildspråk med vältränade gymnaster under nazitiden i Tyskland, ondskan och helvetet i målningar av Hieronymus Bosch och Bruegel. Det handlar om smärta, den smärta som helst inte ska synas i vårt ideala samhälle.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar