Malmöföretag krävs på svar om farlig barnleksak

Genrefoto: Wikimedia

"Vi har sett att leksaken finns kvar till försäljning hos några av de här företagen"

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Ett företag baserat i Malmö är en av flertal återförsäljare som krävs på svar av Kemikalieinspektionen efter att den populära barnleksaken "squishy" uppmärksammats ifjol för att innehålla farliga ämnen. "Squishies" är en leksak som lanserades som stresslindrande av marknaden. 

Enligt Kemikalieinspektionen har samtliga leksaker som analyserats gett ifrån sig ämnen som kan leda till irritation i ögon och luftvägar.

– Vi har sett att leksaken finns kvar till försäljning hos några av de här företagen och det kan finnas andra försäljningskanaler som vi inte känner till, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen till Nyhetsbyrån Siren.

Efter en rapport i fjol från den danska Miljöstyrelsen infördes försäljningsstopp av leksaken i många butiker. Nu har Kemikalieinspektionen gjort egna analyser av leksaker som tillhandahållits på den svenska marknaden, bland annat av ett företag baserat i Malmö.

Resultatet efter testerna, som följt samma princip som de danska, är att de "squishies" som testats inte uppfyller de lagstadgade kraven.

De företag som är berörda måste nu svara på om leksaken fortfarande finns i försäljningsutbudet och hur många exemplar som sålts hittills.

– Beroende på de svar vi får kan det i nästa steg bli aktuellt med ett försäljningsförbud. Vi kommer också att rapportera vidare uppgifter till ett EU-gemensamt system för farliga produkter, det är därför vi vill få reda på hur många leksaker som sålts, säger Frida Ramström till Nyhetsbyrån Siren. 

Längre fram i vår kommer Kemikalieinspektionen att publicera en rapport om sina tester av "squishies".

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar