Malmöborna skrev bok om kärleken till tåg: “Gammaldags äventyr”

Sju av deras favoritsträckor skildras.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Tåget blir ett allt mer populärt färdsätt vid resor och semestrar. Bara under förra året såldes 50 procent fler interrailkort i Sverige jämfört med året innan.

Malmöborna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén skildrar i den nya boken Med tåg genom Europa - 470 tips och sju rutter utvalda tågsträckor med tips på rutter, tåg och byten, samt sevärdheter och restauranger på resmålen. Författarna har rest med tåg i hela sina liv och tågluffade på 80-talet. Den sista researchen för boken gjordes under några intensiva månader hösten 2018, då de åkte tåg kors och tvärs i Europa.

Hur kom det sig att ni skrev den här boken?

– Vi hade pratat ganska länge hemma om att det vore väldigt kul att skriva om nära resmål i Europa. Vi älskar Europa och det finns jättemycket fantastiskt som är nära, man behöver inte resa så himla långt. Det är lite lugnare, lite slow travel. Man får till möten och pratar med andra människor på ett sätt som man inte gör på en flygplats eller charterhotell, säger Anna W Thorbjörnsson till 24Malmö.

– Framförallt resan i sig blir en del av upplevelsen. Flyget, förutom första gången, är mest stök och bök som ska klaras av för att sen vara framme. Tåget är lite av ett gammaldags äventyr. Det är avslappnande, man ser ut genom fönstret och upplever resan. Man ser hur landskapen, arkitekturen och kulturen förändras, Marko T Wramén.

Pressbild

Vad har ni själva för favoritresa?

– Det finns många fantastiska. En är att åka tåg i Alperna, det är väldigt vackert med berg, sjöar och de dramatiska landskapen. Fast min favorit är nog rutten längs floden Elbe från Dresden till Prag. Det går från kullar till berg och man åker förbi flera slott med floden vid sidan av. Där ska man ha med kameran, säger Anna.

– Alperna är makalösa, säger Marko.

Landwasserviadukten längs Rhätische Bahn i Schweiz. Foto: Marko T Wramén.

Vad har ni för tips till dem som är sugna på att resa med tåg i Europa?

– Att man tar tid på sig under själva resan, låta resan ta sin tid. Det är bra att tänka på marginal vid byte så att det inte blir för tajt. När det är högsäsong är det bra att man bokar i förväg, speciellt sträckan Köpenhamn - Hamburg, säger Anna.

– Ofta vet man när man ska börja och sluta. Då kan man boka första och sista resan för att sen vara flexibel. Om man reser med barn ska man tänka på att de inte är lika uthålliga. Till exempel om barnfamiljer ska ner till södra Spanien eller Italien får man tänka på att det är långt för barn att åka. Ta lite kortare etapper och upptäck saker på vägen. På tåget kan man pussla, spela spel och titta ut genom fönstret tillsammans och prata om det man ser. Det är filmvisningen genom det stora fönstret som flyget inte har, hur världen förändras, säger Marko.

Pressbild

Boken heter Med tåg genom Europa - 470 tips och sju rutter, men boken innehåller mycket mer än bara tips för dem som vill resa med tåg genom Europa.

– De sju rutterna är resor som vi beskriver i detalj om hur vackert det är eller tips på roliga städer. Det är inte bara hur tågen funkar på den sträckan. Vi tipsar även om exempelvis ett bra hotell i närheten, om ett bra café eller att man inte får missa konstmuseet där. Det är en reseguide också, för alla som älskar att resa, säger Marko 

På onsdag, den 3 april, har boken släppfest på Västra stationen i Malmö.

– Det är ett öppet arrangemang, alla är välkomna från klockan 17, säger Marko.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar