Malmöbolag tar in dröminvestering – vill växa i Malmö: ”Europas Silicon Valley”

Emil Eifrem. Foto: pressbild.

Tar in över 720 miljoner kronor – Här är planerna för Malmökontoret.

delningar

Det Malmöbaserade teknikbolaget Neo4J grundades 2007 av svensken Emil Eifrem och är ett ledande bolag inom avancerad teknologi för grafdatabaser. Bland kunderna finns bland annat bolag som Ebay och Volvo – Och nu meddelar bolaget att man stängt en ny kapitalrunda på över 720 miljoner svenska kronor, vilket enligt bolaget är det största hittills i år för svenska bolag.

Tanken är att kapitalet ska räcka både till teknikutveckling och expansion internationellt. Men också till satsningar på att växa och rekrytera talanger till Malmökontoret. 

– Vi är ett Silicon Valleybolag med huvudkontor där. Men utvecklingskontoret finns i Malmö, det är vårt största i Europa. Där jobbar omkring 50 utvecklare just nu. Och vi vill anställa dubbelt så många i slutet på nästa år, säger Emil Eifrem till 24Malmö.  

Grafdatabaser kan förklaras som ett nytt sätt att bygga databaser på – inspirerat av hur den mänskliga hjärnan fungerar. Enligt Neo4J underlättar det för kunder till bolaget att utveckla lösningar för avancerad maskininlärning och artificiell intelligens. 

Den nya kapitalrundan leds av amerikanska Morgan Stanley och One Peak Partners, som nu sällar sig till ägarskaran där svenska Creandum finns med. Creandum var bland annat tidiga investerare i andra techbolag som Spotify, Kry, Izettle och Klarna

Kontoret i Malmö är europeiskt huvudkontor för bolaget och det är även där det mesta av bolagets produktutveckling sker. Nu hoppas bolaget kunna vara över 100 anställda i Malmö vid årets slut – men framöver finns det planer på att växa ytterligare.

– Malmö är en strategisk plats för oss. Vi är ett av Europas hetaste deep techbolag och kan rekrytera riktigt bra folk. 40 procent av de som vi har anställda i Malmö är födda utomlands. Nu vill vi anställa ännu fler, med fokus på framför allt utvecklare, säger Emil Eifrem. 

Enligt honom är det en stor skillnad på Malmös start up-scen idag jämfört med tidigare. 

– När jag bodde i Malmö var start up-scenen otroligt liten. Men idag finns det en riktig start up-scen och man börjar prata om Malmömodellen. Det är en modell där man verkligen hjälper varandra och det finns en väldigt öppen och samverkande filosofi här. Det är ett vinnande koncept och det är mycket av hemligheten bakom Silicon Valley. I Malmö ser jag embryot till något liknande. Jag tror att man kan göra Malmö och Öresundsregionen till Europas Silicon Valley, avslutar Emil Eifrem.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar