Malmö vill stå värd för hågkomst av Förintelsen

Det är en del i ett brett och långsiktigt arbete för att bekämpa främlingsfientlighet och rasism.

delningar

Regeringen har beslutat att Sverige år 2020 ska stå värd för en ny internationell konferens för hågkomst av Förintelsen. Nu vill kommunledningen i Malmö att konferensen ska hållas i staden.

Det var ett enigt arbetsutskott till kommunstyrelsen som under måndagen beslutade att Malmö stad ska skriva till statsminister Stefan Löfven och meddela stadens intresse för att stå värd för regeringens internationella konferens om hågkomst av Förintelsen. Konferensen är planerad till år 2020 och ska även belysa och bekämpa dagens antisemitism.

–Alla ska kunna leva trygga liv oavsett tro, läggning eller utseende. Jag välkomnar regeringens initiativ för att utbyta erfarenheter och hitta fler sätt att förebygga och motarbeta antisemitism. Malmö vill spela en central roll i detta viktiga arbete, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande. 

Pressfoto

Under andra världskriget välkomnade Malmöborna många danska judar som tvingades fly över sundet, undan ockupationsmakten. Senare mobiliserades stora delar av staden för att ta emot judiska flyktingar från koncentrationsläger. Malmö har i dag ett långsiktigt arbete för att alla ska kunna leva i staden som jämlikar och det bygger på ett brett engagemang för att bekämpa främlingsfientlighet och alla former av rasism.

– Vi har en skyldighet att aldrig glömma Förintelsen och de miljontals offer vars liv släcktes, inte minst nu när antisemitismen än en gång breder ut sig. Flera flyktingar avvisades av Sverige och mötte senare döden i Hitlers utrotningsläger. Malmö blev dock ett hoppets hamn för dem som kom med Folke Bernadottes Vita Bussar, och att stå som värdstad för konferensen hedrar även de Malmöbor som var med och hjälpte judar att fly från Danmark, säger Roko Kursar (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i pressmeddelandet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar