Laddar

Malmö universitet får dela på 38 miljoner – ska forska i biologiska läkemedel

I ett nytt internationellt centrum för nästa generations biologiska läkemedel deltar stadens universitet.

delningar

Biologiska läkemedel som till exempel insulin och antikroppar har potential att bota många sjukdomar. Dock hindras utvecklingen av svårigheterna i att hitta stabila och patientvänliga formuleringar.

Malmö universitet och Lunds universitet ska i samarbete med Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, Rise, starta ett nytt centrum med fokus på biologiska läkemedel.

Centrumet finansieras av Vinnova och Vetenskapsrådet med sammanlagt 38 miljoner kronor under två år.

Centrumet heter NextBioForm och ska åstadkomma ny kunskap, nya formuleringar och ny metodik för att öka stabiliteten hos biologiska läkemedel. På den vägen ska det sedan resultera i bättre möjligheter till behandling.

– Genom NextBioForm får vi nya möjligheter att utöka vårt industriella nätverk. Vi får bättre förståelse för företagens behov och tillsammans kan vi forska på relevanta frågeställningar, säger professor Vitaly Kocherbitov vid Malmö universitet, på läroverkets hemsida.

Även små och stora företag omfattas av satsningen som sker här i västra Skåne men även i Stockholm och Uppsalaområdet.

– Tillsammans kommer vi att överbrygga gapet mellan produktion av aktiva substanser och produkttillverkning och på så sätt bidra till nya läkemedelsprodukter som kan göra skillnad för patienter och hälso- och sjukvården, säger centrumledare Anna Fureby, vid Rise, Research institutet of Sweden.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?