Malmö Stads förslag: Vill att brottslingar ska lagföras snabbare

Foto: Pressbild/Anna Zachrisson

Önskemålet om snabbare lagföring framförs av kommunstyrelsen i Malmö Stad i ett brev till ansvariga myndigheter.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Låt Polisområde Malmö få prova snabbare lagföring av personer som begår mängdbrott – det önskemålet framför kommunstyrelsen i Malmö Stad i ett brev till ansvariga myndigheter.

I dag är den genomsnittliga lagföringstiden 22 veckor för mängdbrott. Polisområde Stockholm nord har provat ett arbetssätt med snabbare lagföring som visat positiv effekt och nu har regeringen beslutat att geografiskt utöka försöksverksamheten. I samband med det framför kommunstyrelsen i Malmö sin önskan om att Malmö ska bli ett nytt försöksområde.

Kommunstyrelsen vill att personer som begår mängdbrott, som till exempel stöld och narkotikabrott, ska lagföras snabbare. Till exempel vill man se att polisen kan genomföra omedelbara utredningar i samband med ett gripande.

- I Malmö finns en god samverkan mellan stadens verksamheter, polisen och andra myndigheter. Genom att få en snabb och direkt koppling mellan brottslig handling och lagföring ökar trovärdigheten för rättssystemet. Vi tror på att en snabbare lagföring kan hindra personer som begår brott att fortsätta begå brott för att sedan riskera att dras in i grov brottslighet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö i ett pressmeddelande.

Brevet är skickat till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården och Domstolsverket.

- Malmöbornas trygghet kräver idag att rättsväsendet arbetar snabbare och effektivare än tidigare. Försöket ”Snabbare lagföring” har kortat tiden mellan brott och straff. Brottslighet ska aldrig löna sig, och kriminella ska så snabbt som möjligt både gripas och sättas bakom lås och bom. Därför är det vår önskan att Malmö blir nytt försöksområde, säger Roko Kursar (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i pressmeddelandet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar