Malmö stad vädjar till finansminister i ett brev

Foto: Pressbild/Malmö stad.

Vill att det nationella skatteutjämningssystemet mellan kommunerna blir tydligare.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det nationella utjämningssystemet ska se till att alla landets kommuner, regioner och landsting har likvärdiga ekonomiska förutsättningar. Oavsett invånarnas medelinkomst har alla rätt till god samhällsservice.

Även skatteavtalet mellan Danmark och Sverige, som ingicks 2003, är inbakat i utjämningssystemet. I avtalet regleras hur länderna kompenserar varandra för kostnaden för den kommunala service som gränspendlare utnyttjar på sin hemort. Omkring 8 000 Malmöbor arbetar och betalar inkomstskatt i Danmark. Malmö stad går därmed miste om totalt 1 miljard kronor i skatteintäkter.

Vid sitt möte igår beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att ett brev ska skickas till finansminister Magdalena Andersson och Nordenministern Ann Linde. I brevet uppmanar Malmös kommunledning regeringen att lyfta bort den danska kompensationen från den kommunala utjämningen och istället överföra den direkt till de kommuner som pendlarna bor i.

– Skatteintäkter som Malmöbor genererar ska tillfalla deras hemkommun. Vi vill få förtydligat vad som är vad. I en tid då myter och felaktiga uppgifter snabbt får fäste är det viktigt att staten hanterar både utjämningen mellan landets kommuner och kompensationen mellan Sverige och Danmark transparent och korrekt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar