Laddar

Malmö stad säger upp avtalet med Astar

Företaget skyldig Malmös skattebetalare minst 34 miljoner kronor.

delningar

Närmare 600 sfi-elever berörs när Malmö stad häver kontraktet med Astar. Hävningen gäller från och med måndagen den 7 maj och eleverna ska framöver ingår i den kommunala verksamheten.

– Vi har självklart förberett oss för den här situationen. Signalerna från Astar har varit att företaget inte kommer att göra rätt för sig inom de 30 dagar de haft på sig, säger Lars Rehnberg, förvaltningsdirektör Malmö stad.

Studieplanerna har nu lämnats för till Komvux Södervärn som kommer ansvara för undervisningen.

– Eleverna är vårt ansvar, även de som studerat och studerar hos våra externa avtalspartens. Vårt fokus nu är att övergången ska bli så enkelt som möjligt för dem.

Malmö stad polisanmälde Astar i mars för bedrägeri. Detta efter att företaget skickat personallistor med namn på flera lärare än de haft anställda i Malmö. I april krävde staden en rätteleseanmaning som Astars ägare Thorengruppen inte kunnat leverera.

Man krävde 7,6 miljoner kronor för felaktig personalredovisning. Om rättelsen inte genomfördes inom 30 dagar skulle avtalet hävas vilket nu har skett. En uppdaterad kalkyl visar att Astar är skyldig Malmös skattebetalare minst 34 miljoner kronor.

Även företaget Hermods har polisanmälts av Malmö stad. Senast den 15 maj kräver man 4,7 miljoner kronor. Academedia, som äger Hermods, har medgett att personallistorna varit oriktiga från augusti förra året.

Medarbetare på Astar har nu erbjudits anställning inom Malmö stad under en verksamhetsövergång. Så här långt har drygt 20 tackat ja.

Relaterade artiklar