Malmö stad betalar femdubbla hyror för akutboenden – skattebetalarna står för notan

Foto: Denny Gruner & Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Två företag har de senaste sju åren fakturerat kommunen 155 miljoner kronor för bostäder åt hemlösa.

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

När Malmö stad hjälper hemlösa med boende kan hyran för en trea stiga från 7 500 kronor i månaden till 45 000 kronor. Det är skattebetalarna som står för notan och i fjol hamnade den på 161 miljoner kronor för samtliga akutboenden på hotell och liknande, det rapporterar Hem&Hyra.

Boendena ska vara tillfälliga lösningar men i vissa fall varar det i veckor eller till och med år. Det kallas "hotellnätter" men det handlar egentligen om vanliga hyresrätter till dyra priser.

Hem&Hyras kartläggning visar att Malmö stad har varit med och skapat ett system med stora vinster för lägenhetsjägare, företag som hyr ut bostäder i andra hand till Malmö stad.

De senaste sju åren har kommunens största samarbetspartners, APTS förvaltning AB och Living room hotel HB fakturerat Malmö stad på 155 miljoner kronor för bostäder åt hemlösa. Båda företagen har samma ägare som säger att allt handlar om hederligt nätverkande.

Företagens affärsidé går ut på att få tag på förstahandskontrakt för lägenheter som sedan Malmö stad hyr för upp till femdubbla hyror mot vad den förhandlade hyran ligger på.

Enligt Malmö stad fanns det år 2018 minst 3 300 hemlösa personer i staden.

Sedat Arif (S) som är ansvarigt kommunalråd och ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden är förbluffad över hur mycket staden betalar för hyresrätter och att det i många fall inte handlar om kortsiktiga lösningar.

– Det här är inget som jag har vetat om. Det är galet att det fungerar så här, säger han till Hem&Hyra.

Sedat Arif säger till tidningen att de nu ska se över systemet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.