Malmö kräver miljoner i ersättning: ”Orimligt”

Foto: Arkiv.

Skyhög kostnad efter nya bedömningarna – skriver till regeringen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Staten måste ersätta landets kommunen för den övervältring av kostnader för personlig assistans som skett i och med Försäkringskassans förändrade bedömningar av assistansersättning. Det menar kommunstyrelsen i Malmö i en skrivelse till regeringen. Malmö stad meddelar även att de ställer sig bakom kravet från Sveriges kommuner och landsting (SKL) om att kommunerna bör ersättas omgående. 

– Människors behov av stöd till goda liv försvinner givetvis inte bara för att Försäkringskassan ändrar praxis och det gör inte deras rättigheter heller. Jag har full förståelse för att en statlig myndighet vill sänka sina kostnader men här handlar det om kostnader som inte försvinner, kostnader som Sveriges kommuner måste ta. Om inte staten ersätter kommunerna för de kostnader staten vältrar över på kommunerna tvingar de fram nedskärningar i kommunens övriga verksamheter eller skattehöjningar. Och det kan knappast vara Försäkringskassans uppgift, säger Nils Karlsson (MP), ordförande i funktionsstödsnämnden i ett pressutskick. 

För Malmös stads del har åtstramningen från Försäkringskassans sida resulterat i 60 miljoner kronor i ökade kostnader för 2018 och beräknas kosta ytterligare nästan 70 miljoner kronor under 2019. 

– I grund och botten handlar det om att garantera varje enskild individ goda levnadsvillkor och att se till att den som är i behov av stöd och hjälp får det. Som situationen ser ut i dag riskerar enskilda individer att komma i kläm, med långa handläggningstider och en oro för sin situation och framtid som följd. Det är orimligt att någon som redan befinner sig i en utsatt situation också ska behöva känna oro och osäkerhet. Vi ser också hur situationen påverkar och är ansträngande för vår verksamhet och ser gärna att kommunerna ersätts omgående, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressutskick. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar