Malmö inför förväntansdokument: ”Stora utmaningar”

Foto: Syda Productions / Mostphotos

Införs till hösten på Malmös skolor.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

När terminen drar igång i höst kommer vårdnadshavare till elever i grundskolan att få skriva under ett så kallat förväntansdokument. Dokumentet förtydligar att det är skolans och hememts gemensamma ansvar att tillsammans skapa bästa förutsättningar för barns utveckling lärande. 

- Ordning och studiero är två stora utmaningar i klassrummen idag. Det kan tyckas elementärt att påminna om att barnen ska komma mätta och utvilade till skolan, men faktum är att många lärare vittnar om att bristfälliga mat- och sovvanor påverkar undervisningen. Förväntansdokumentet innehåller ett antal enkla men tydliga punkter om vad som kan anses ingå i föräldraskapet, vad som ligger i skolans uppdrag, och vad eleven själv behöver tänka på, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden i ett pressmeddelande. 

Dokumentet innehåller bland annat punkter om vad som förväntas av skola, elev respektive vårdnadshavare. I dokumentet kan varje skola komplettera med sina egna ordningsregler samt eventuella konsekvenser om dessa inte efterföljs. Dokumentet är inte juridiskt bindande men kan användas som stöd eller uppföljning vid utvecklingssamtal och föräldramöten. 

- Det är viktigt att det förs en diskussion om förväntningar mellan barn, föräldrar och skola. Avtalet innehåller inget orimligt. Det här var en viktig fråga för Liberalerna när våra partier inledde sitt samarbete. I en kommunledning med två parter är det betydelsefullt och demokratiskt att kunna ge och ta, säger Sanna Axelsson (S), 1:e vice ordförande i grundskolenämnden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar