Malmö har flest barn med låg inkomststandard

"De är medvetna om sig själv som en utgift".

delningar

I Sverige idag finns det drygt 137 000 med låg inkomststandard. Det motsvarar cirka sju procent av landets barn och variationerna på kommunnivå är stora. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Enligt Stina Fernqvist, forskare i sociologi vid Uppsala universitet, tar barn i familjer med knapp ekonomi ofta själva ansvar för den ekonomiska situationen.

- De gör det kanske genom att inte vilja gå på fritidsaktiviteter, ha kalas eller be om dyra kläder. De är medvetna om sig själv som en utgift, säger hon.

I Malmö kommun har 16,1 procent av barnen en låg inkomststandard. Det innebär att de bor i ett hushåll som har en lägre disponibel inkomst än beräknad baskonsumtion. I andra änden av skalan visar statistiken att 34,4 procent av barnen i Malmö har en hög inkomststandard.

Malmö är den kommun i Skåne som har flest barn boendes i ett låginkomsthushåll. Minst antal bor i Lomma kommun, 1,9 procent. Lomma kommun sticker även ut bland de barn med hög inkomststandard – 80,4 procent av barnen hamnar inom den kategorin.

Källa: Statistiska centralbyrån/Nyhetsbyrån Siren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar