Laddar

Malmö först ut med inomhushall för cricket: ”Fantastiskt!”

Fritidsnämnden har klubbat igenom förslaget och bidrar med 420 000 kronor om året.

delningar

Sedan tidigare finns det tre cricketplaner i Malmö, en på Bulltofta och två på Limhamnsfältet. Men nu kommer Malmö bli först i Sverige och Skandinavien med en inomhushall för den alltmer populära sporten.

Under torsdagen klubbade fritidsnämnden igenom erbjudandet från ett handelsbolag. Staden kommer därmed att betala en årlig hyra på drygt 420 000 kronor under fem år, vilket täcker ungefär en fjärdedel av harkostnaden av lokalen per år. Därmed avsätts 28 timmar i veckan å kommunens vägnar vilket i detta fallet är för ungdomsverksamhet.

För många nyanlända och unga ensamkommande barn kan cricket bli en naturlig inkörsport till det svenska föreningslivet och därigenom en kortare väg in i det svenska samhället. Cricketsporten är för flera av de nyanlända unga pojkarna en passion man burit med sig från sina hemländer. Med en utveckling av möjlighet att spela och träna cricket och Indoor cricket året om i Malmö ökar denna möjlighet markant.

 

En första ritning över den blivande inomhushallen. Foto: Malmö Fritidsnämnds protokoll.

Cricket anses vara världens näst mest populära sport, efter fotboll. Senaste världsmästerskapen sågs av två miljarder människor. I länder som Indien, Pakistan, Afghanistan, England och Australien är idrotten synnerligen populär.

De senaste fem åren har cricket vuxit i Sverige. Från att ha 13 klubbar till dagens 61 med drygt 2 000 medlemmar. I Malmö finns numera åtta klubbar med drygt 16 lag.

– Det är verkligen en hel del intresse. De sista fem åren, och när vi blev medlemmar i Riksidrottsförbundet 2015, har det bara blivit större och ännu bättre, säger Masood Zaigham, ordförande i Malmö Cricket Club.

En anledning till den snabba tillväxten är invandringen men även en allt större exponering.

Med inomhusanläggningen hoppas D.R Cricket Academy Holdingbolag, som står bakom satsningen, att fler unga och vuxna ska kunna träna året om.

”Indoor Cricket” eller inomhuscricket spelas på en plan som är cirka 25 till 30 meter lång och cirka tio meter bred. Helt inklädd i väggar av nät och filtmatta som underlag. Sporten skiljer sig från utomhusvarianten i regler och spelplan.

Tidigare har lagen i Malmö spelat i inomhushallar lämpade för fotboll och innebandy, vilket inte är idealiskt med tanke på den hårda boll som används.

– Det passar sig inte där, bollen lämnar märken i golvet, säger Masood Zaigham och fortsätter:

– Detta är fantastiskt! En stor framgång för cricket i södra Sverige. Nu kan vi vara vara stolta med att vi har en inomhushall. Detta kommer lyfta sporten ännu mer.

Den nya hallen kommer att ligga på hörnet av Fosievägen och Estlandsgatan i Yrkesgymnasiet gamla lokaler på Heleneholm.

– Vi vill göra det till en anläggning som används av många. Vi tror att det finns en hel del människor i Malmö som vill göra detta och indoor cricket har visat sig mer tillgängligt för tjejer och kvinnor. Den är inte lika mansdominerad som vanlig cricket, säger Thomas Sterner, avdelningschef på fritidsförvaltningen.

Något definitivt datum är inte satt för invigningen men enligt Sterner blir det troligen 1 april eller 1 maj.

I åtminstone Sverige och Danmark finns ingen liknande lokal. Troligen är detta den första i hela Skandinavien.

Vad händer nu?

– Nu har vi gett klartecken och det som ska ske är att lokalen ska utrustas med det som behövs, göra vid underlaget och sätta upp näten bland annat. Sen ska föreningarna och vi fördela tiderna, säger Thomas Sterner.

Vill du veta mer om Indoor Cricket, ta en titt på videon från England & Wales Cricket Board längst upp i artikeln.

Relaterade artiklar