Malmö FF och Malmö Opera i samarbete: "Förstärka varandra"

Niclas Carlnén, vd, MFF; Matilda Gross, Matilda i musikalen med samma namn; Markus Rosenberg, MFF; Michael Bojesen, teaterchef, Malmö Opera. Foto: Katja Tauberman/Anton Unosson

"Vi försöker i det här projekten rikta in oss på ungdomar", säger Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö Opera.

delningar

Malmö FF och Malmö Opera är två starka varumärken inom sina respektive områden. I juni 1944 vann Malmö FF sin första allsvenska titel. Den 23 september samma år invigdes huset vid slutet av Fersens väg som idag är Malmö Opera. Nu, 75 år senare, startar de två verksamheterna ett samarbete.

I sommar ska Malmö FF att arrangera sin årligen återkommande Sommarfotboll på tio orter runt om i regionen. På flera av orterna kommer Malmö Opera samtidigt att ge föreställningen ”Malmö Opera på lastbil”, en musikalshow med artisterna Sara Lehmann, Michael Jansson och Oscar Pierrou Lindén. Fotboll och scenkonst samverkar för att sporra och inspirera en ung publik.

– Samarbetet har att göra med att såväl scenkonst som sport är positiva saker i samhället och vi försöker i det här projekten rikta in oss på ungdomar. Vi hoppas att vi kan förstärka varandra för kulturens och idrottens väl, säger Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö Opera till 24Malmö.se.

Samarbetet görs alltså för att uppmärksamma idrottens och kulturens värde i ett hållbart samhälle. Turnén är inte enbart till för fotbollsintresserade ungdomar – alla är välkomna att komma och titta.

– I ett första läge innebär det att vi kommer att ha en turnerande produktion i sommar där tre musikalartister åker runt på en lastbil och uppträder gratis på olika platser i Skåne. De orter där det i nuläget är bestämt att det kommer synka med Malmö FF:s fotbollskola är i Vellinge och Holma - sedan kan det bli fler. Det är ett första led i samarbetet, och nästa steg kan jag inte gå ut med i nuläget, säger Torgny Nilsson.

FAKTA

Om Malmö FF och Malmö Stadsteater:

Malmö Fotbollförening grundades den 24 februari 1910 och är Sveriges mest framgångsrika fotbollsförening. Föreningen tog sitt första allsvenska guld 1944 och har totalt tagit 20 SM-guld, senast 2017. Utöver SM-guld har Malmö FF vunnit Svenska Cupen 14 gånger, är etta i den Allsvenska maratontabellen samt som enda svenska lag varit i final i Europacupen (dagens Champions League) vilket belönades med Svenska Dagbladets bragdguld 1979.

Malmö Stadsteater invigdes 1944. 1993 ombildades verksamheten och Malmö opera och musikteater, senare Malmö Opera, stannade kvar i huset vid Fersens väg. Malmö Opera är sedan 2006 ägt till största delen av Region Skåne.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar