Mäklaren: Förberedelse är nyckeln till en bra affär

Svensk Fastighetsförmedlings Kasper Isgren berättar om hur du förbereder dig inför bostadsköpet i höst.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det har blivit tuffare att ta sig fram på bostadsmarknaden. De senaste årens regleringar på kreditmarknaden har skärpt bankernas regler för beviljande av lånelöfte i samband med ett bostadsköp. KALP-kalkyler (kvar-att-leva-på) som avgör hur högt lån du får ta har skärpts. Det utökade amorteringskravet har även förändrat möjligheten för en del hushåll, vilket gör att den som går i tankar på att flytta bör förbereda sig väl innan man går på visning.

Den som fått ett lånelöfte för fyra år sedan i samband med ett bostadsköp får alltså idag troligtvis en annan bedömning av sina lånemöjligheter vid ett nytt köp.

– Att börja i rätt ände av affären är viktigare idag jämfört med tidigare. Att vara väl förberedd är nyckeln till en bra affär, säger Kasper Isgren på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

I Malmö har bostadsmarknaden stabiliserats och prisutvecklingen har gått uppåt sedan prisfallet under det sista kvartalet förra året. Den snabba och heta bostadsmarknaden 2017 har övergått till en mer normal marknad där snittiden för en försäljning har ökat.

Kasper Isgren betonar vikten av att ha sin finansiering ordnad och lånelöfte beviljat innan man går igång aktivt och går på visningar.

– Börja med att ta kontakt med banken om du ska köpa ny bostad. Börja inte gå ut på visningar utan se först vilket läge du står i. Vi ser att det är ganska många som går runt på visningar, blir intresserade, men hinner inte med budgivningen eftersom man ibland tagit sina lånemöjligheter för givet, säger han och fortsätter;

– Att vara väl förberedd är lika viktigt för köparen som säljaren. Många av våra kunder som både ska sälja och köpa bostad börjar förstå vikten av att träffa oss tidigt i processen. På detta sätt kan vi tillsammans hitta den bästa lösningen med ett individuellt upplägg som anpassas utifrån situationen. ”

Inför hösten ser han en stabil bostadsmarknad.

– Mycket tyder på att höstens marknad kommer att vara fortsatt stabil i Malmö och att prisbilden håller i sig på en jämn nivå. Trots att snittiden för en försäljning har ökat till en mer normal nivå har utbudet av bostäder hållit sig kvar på relativt låga nivåer efter sommaren. Det finns dock en viss inlåsning i marknaden som gör att vi ser lite färre köpklara kunder. Därför är det viktigt att komma förberedd när man väl bestämt sig, säger Kasper Isgren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar