Laddar

Mäklaren: ”En sund bostadsmarknad i Malmö”

Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö, kommenterar bostadsmarknaden.

delningar

Den senaste månaden har priserna på bostadsrätter och villor i Sverige fortsatt nedåt.

Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik som publicerades den 15 januari 2018.

Det var sju år sedan marknaden såg motsvarande nedgångar flera månader i sträck. Samtidigt har Riksbanken höjt amorteringskraven och signalerat att räntehöjningar kan bli aktuella, skriver Svensk Mäklarstatistik på sin hemsida.

Malmö har marknaden för bostadsrätter i centrala marknaden sjunkit med 4% respektive 8% i stor-Malmö de senaste tre månaderna, men ökat med 5% respektive 8% procent under de senaste 12 månaderna. Priset för villor har sjunkit med tre procent sedan oktober men ökat med sju procent sedan januari förra året, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Vi bedömer att vi kommer att gå en stabil marknad till mötes under våren. Vi har fått en väldigt bra start på vårt år, med många affärer nu i januari efter ett något avvaktande slut på förra året. Anledningen till detta är framförallt att säljare och köpare nu hittat en gemensam syn på vilken nivå man ska göra affären på. Efter en tillbakagång som vi sett på priserna under slutet av 2017 så tar det en tid innan denna nivå infinner sig, vilket vi nu börjar se, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Tror du att Malmöborna påverkas av det som riksmedier skriver om bostadsmarknaden? – Den mediala bilden påverkar och kan skapa en viss osäkerhet och avvaktan. Det paradoxala är dock att det inte skrivs så mycket om den marknaden där våra kunder gör affärer. Nyansen i detta kan därför bli felaktig då mycket av rapportering utgår från Stockholm och Göteborg som haft en mer turbulent marknad. På vår marknad har ju exempelvis priserna på bostadsrätter stigit med 5-8% på 12 månader, där rikssnittet ligger på -2%. Ska man köpa eller sälja bostad så är det såklart viktigt att vara påläst. Det blir man genom att undersöka fakta, statistik och hur marknaden rör sig genom att följa den. Träffar man dessutom en mäklare som är expert på den lokala marknaden där man ska göra sin affär så är man väl rustad, säger Kasper Isgren.

Han förklarar även att många köpare nu lägger lite mer tid på och tittar på lite fler alternativ innan man bestämmer sig, vilket Kasper Isgren tycker är sunt.

– I Malmö har vi haft en väldigt stark prisutveckling de senaste åren. Det är inget konstigt att marknaden bromsar upp och stabiliseras. Om man tittar på statistiken mellan 2008 och 2018 så är det inte en kurva rakt upp, utan det går upp och ner. Tittar vi runt omkring oss så finns det mycket som stöttar en sund bostadsmarknad i Malmö, så som en stark inflyttning, företagsetableringar, byggnation, kommunikationer och högskola som blir universitet, säger Kasper Isgren.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?