I samarbete med annonsör

Mäklaren: Detta ska du tänka på när du ger dig in i budgivningen

Kasper Isgren på Svensk Fastighetsförmedling ger dig sina bästa tips för en lyckad budgivning.

delningar

Att ge sig in i en budgivning på en bostadsrätt eller en villa för första gången och kan vara lite läskigt och ovant. Det är mycket pengar det handlar om man vill göra en så bra affär som möjligt.

Viktigt att tänka på är att alla objekt inte säljs under budgivning, men samma princip gäller när man ska lägga bud.

– För en del köpare och säljare så vet vi att detta moment kan vara förknippat med en del stress. Det finns en mycket du som köpare inte kan påverka i en budgivning. Till exempel hur dina konkurrenter, dvs de andra spekulanterna tänker, säger Kasper Isgren, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Kan det finnas fördelar att lägga ett bud tidigt eller sent?

– Frågan sätter lite fingret på det där med svårigheten att förhålla sig till någon slags taktik. Eftersom du inte helt kan veta hur det övriga intresset för bostaden ser ut för stunden bör du lita till ditt eget. Känns bostaden intressant och rätt för dig så är mitt råd att du agerar. Väntar du kan det vara så att fler intressenter kan tillkomma och konkurrensen öka. Det i sig är ett logiskt resonemang.

Beroende på hur många som deltar i budgivningen, ska man agera olika?

– Det tycker jag inte. Håll dig till din uppsatta nivå och budget. Att visa att man är seriös med sitt intresse är inte något som är dåligt. Att visa att man läst på och vill ta reda på frågor, tillsammans med att man tex. tittar två gånger på bostaden gör att man positionerar sig på ett seriöst och bra sätt gentemot säljaren. Ibland kan det också vara lite som skiljer mellan buden i slutändan och då kan även tillträdesdatum spela roll för säljarens beslut – så undersök även detta och se om du kan erbjuda något som blir mer fördelaktigt för säljaren. Oftast väljer säljaren högstbjudande men inte alltid.

Hur ska man tänka när man sätter sitt maxbud?

– Ta reda på information och även hur priset i relation till marknaden i området känns. Idag finns väldigt mycket information lättillgänglig som kan ge dig ett bra beslutsunderlag. Genom att titta på slutpriser och statistik på tidigare sålda bostäder för du en bättre känsla för prisnivåer.

Hur mycket handlar om psykologi?

– Det finns alltid en viss anspänning kopplat till en bostadsaffär. Det är också för de allra flesta väldigt stora belopp som det handlar om. När vi som privatpersoner inte gör detta till vardags är vi inte heller ”tränade” för de känslomässiga och psykologiska aspekterna som påverkar oss. Vårt beslutsfattande styrs ofta av känslor som inte sällan kan ta över rationella resonemang. Ett av dessa lite märkliga resonemang är att många känner en trygghet att köpa i budgivning för att ”fler personer” är intresserade och tycker som dig. Ofta blir detta dyrare än om du kan agera själv baserat på fakta och att du värderar information.

Hos Svensk Fastighetsförmedling erbjuder man bostadsköparna en möjlighet till att få vad man kallar en "Second Opinion" vilket innebär att man får prata med en av de lokala experterna eller mäklarna för att få en känsla för bedömningen.

– Detta kräver inte att man är kund hos oss idag, utan en service där vi delar med oss av vår professionella kunskap, säger Kasper Isgren.

Kasper Isgrens råd till en lyckad budgivning är följande:

Skaffa ett lånelöfte

– Se till att ha lånelöften klart innan du ger dig in i bostadsaffären och ta kontakt med din bank i samband med att du lägger bud för att höra vilka rutiner de tillämpar.

Samla rätt information

– Se till att du fått den informationen du behöver för att kunna fatta ditt beslut. Läs också på informationen om bostaden redan innan du går på visningen om du tror att det är ett objekt som kan passa dig/er.  

Gå på visning

- Ibland kanske det handlar om att faktiskt gå och titta på en omvisning för att känna sig tryggare och mer säker.

Sätt ett maxbud

-När ni bestämt för att lägga bud så sätt upp ett tak att jobba mot. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar