Livsmedelsverket varnar för populära maten inför midsommar

Här är livsmedlen som kan vara farliga att äta för mycket av.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Strömming och andra feta fiskar kan ingå i många läckra rätter på midsommarbordet, men är inte lika nyttigt för alla.

Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder bör inte äta för mycket av vissa fiskar. Den varningen går nu Livsmedelsverket ut med på sin hemsida.

Det positiva med fisk är att det till exempel finns omega-3-fetter, D-vitamin, jod och selen, som många får i sig för lite av. Fisk och skaldjur bidrar också till att minska risken för flera olika folksjukdomar.

Livsmedelsverket rekommenderar generellt att svenskar äter fisk 2-3 gånger i veckan och varierar mellan olika sorter, för hälsan och miljöns skull.

"Men en del fisksorter, till exempel feta fiskar från Östersjön och Bottniska viken, kan innehålla för mycket miljöföroreningar, som dioxiner och PCB:er", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder är mer känsliga för miljöföroreningar. Därför ger myndigheten särskilda kostråd för dem.

Fiskar att hålla koll på:

▻ Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.

▻ Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming. Inlagd sill som säljs i butik är från norra Ishavet eller Västkusten och innehåller lägre halter av dessa miljögifter.

▻ Vildfångad sik från Vänern och Vättern

▻ Vildfångad röding från Vättern

Sillen - en klassiker på midsommarbordet. Men se till att kolla upp var fisken kommer från.

Rådet gäller unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar och barn och ungdomar (både pojkar och flickor). Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

– För att inte få i sig för mycket miljögifter råder vi barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder att inte äta den här typen av fisk oftare än 2-3 gånger om året, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön och Bottniska viken och den innehåller därför förhållandevis låga halter miljöföroreningar.

Den mesta burksillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön eller Bottniska viken. Dessa fiskar innehåller lägre halter av miljögifterna och den fisken kan du därför äta oftare. Läs på förpackningen eller fråga var sillen och laxen kommer ifrån om du är osäker.

FAKTA

Därför är dioxin och PCB skadligt:

Dioxin och PCB är mycket hälsofarliga miljögifter. I experimentella studier med djur har man sett att dioxiner och PCB kan påverka fortplantningen, immunförsvarets funktion, hormonsystemen, utvecklingen av centrala nervsystemet, samt orsaka cancer.

Dioxiner och PCB lagras i kroppen under hela livet. Foster och spädbarn är extra känsliga för dem eftersom de utvecklas. Det gäller både pojkar och flickor. För barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder är det särskilt viktigt att få i sig så lite som möjligt eftersom dioxiner och PCB som lagrats i kroppen förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken.

Källa: Livsmedelsverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar