Laddar

Lista: Här är kommunerna som rankas högst hos företagen

I Stockholm och Skåne finns de kommuner som har landets bästa näringslivsklimat. Sämre är det för Gävleborg och Gotland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv. Här kan du se hur din kommun ligger till.

delningar

Svenskt Näringsliv sammanställer varje år en rankinglista på näringslivsklimatet i kommunerna. Den bygger på enkätsvar från 31 000 entreprenörer i hela landet samt på statistik från SCB och UC. Syftet med rapporten är att visa var det är bäst att driva företag, baserat på 18 olika faktorer. Det som mäts är allt från åsikter om infrastruktur till hur många nya företag som startats upp.

Enligt den senaste rapporten är Solna den bästa kommunen för näringslivet. De vinner för nionde året i rad, samtidigt som landets största städer får en sämre placering i rankingen. Den fråga som påverkar betyget mest är det sammanfattande omdömet. Där har Markaryd topp-placeringen, den kommun där man också anses ha minst konkurrens från kommunen och mest stöd från politikerna.

Den kommun som klättrat mest år 2016 är Vännäs i Väs­terbotten, följt av Heby i Uppsala län. Anledningen är främst att kommunens attityder till företagare har förbättrats och att man har fått bättre tillgång på kompetent personal. Den kommunen har också, enligt de tillfrågade entreprenörerna, ett av landets bästa tele- och it-nät.

Här är kommunerna som är topprankade för respektive län. Platsen anger placering på rankinglistan av totalt 290 kommuner i hela landet:

Solna (Stockholms län) – plats 1

Vellinge (Skåne län) – plats 4

Vårgårda (Västra Götalands län) – plats 8

Trosa (Södermanlands län) – plats 9

Växjö (Kronobergs län) – plats 13

Laholm (Hallands län) – plats 17

Mullsjö (Jönköpings län) – plats 21

Sunne (Värmlands län) – plats 31

Mönsterås (Kalmar län) – plats 36

Lekeberg (Örebro län) – plats 39

Bjurholm (Västerbottens län) – plats 42

Ydre (Östergötlands län) – plats 43

Rättvik (Dalarnas län) – plats 45

Västerås (Västmanlands län) – plats 46

Timrå (Västernorrlands län) – plats 47

Luleå (Norrbottens län) – plats 77

Enköping (Uppsala län) – plats 88

Ronneby (Blekinge län) – plats 122

Krokom (Jämtlands län) – plats 129

Sandviken (Gävleborgs län) – plats 226

Gotland (Gotlands län) – plats 256

Här kan du söka på hur just din kommun ligger till totalt i rankingen samt i de 18 olika kategorier som presenterats i mätningen.

Relaterade artiklar