Laddar

LISTA: Detta är orsakerna till grannbråk

Bollspel inomhus, skällande hundar och högljutt sex – det finns många olika saker som man kan irritera sig på hos sina grannar.

delningar

Det är Hyresgästföreningen i region Sydost, där Blekinge ingår, som har sammanställt sina närmare 500 störningsärenden från 2016.

 

Föreningens medlemmar har hört av sig och bett om hjälp för en rad olika saker.

Här är de vanligast orsakerna, enligt Hyresgästföreningen:

*Cigarettfimpar som kastas ner på balkongen *Matlagning som luktar i trapphuset *Grannar som bråkar *Högljudda fester *Barn som spelar boll inomhus *Hundar som skäller *Högljutt sex *Granne som solar naken på balkongen

Enligt hyreslaget har man som hyresgäst rätt att inte bli störd i sitt boende. Dessutom ska man få leva ”ett normalt liv” med till exempel barn som leker.

– Störningsärenden är bland de svåraste vi har. Det är ofta svårt att avgöra om störningen räknas som en störning i lagens mening och det är även ofta svårt att komma tillrätta med problemet, säger Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Vissa störningar kan inträffa utan att granen har gjort något fel. Ett tänkbart fel kan då vara att till exempel isoleringen är för dålig mellan lägenheterna.

– När man bor i ett hus med många lägenheter kommer det naturligtvis alltid bli vissa ljudstörningar, men man ska absolut inte acceptera vad som helst. Mycket går också att lösa om man bara pratar med varandra, säger Lena Andersson.

Text: Andreas Norinder.