Laddar

LISTA: Åtta fakta du inte visste om midsommar

Midsommarstången kommer ursprungligen från det medeltida Tyskland. - Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

Var kommer midsommarstången från och mycket alkohol köper vi egentligen? Har du koll på den här faktan kring midsommar?

delningar

Att dansa runt stången och binda blomsterkransar är självklara punkter för många när det gäller att fira midsommar. Men var kommer traditionerna från? Och varför firar vi midsommar just när vi gör det? 

Johannes Döparens dag

Från 1500-talet och fram till 1952 firades alltid midsommarafton den 23 juni, vilket gjorde att midsommardagen sammanföll med Johannes Döparens dag enligt den kristna tron.

Men då många tyckte att dagen förstörde arbetsveckan bestämdes det sedan att  midsommarafton alltid ska ligga på en fredag.

Midsommarstångens ursprung

Den så kallade majstången kommer ursprungligen från slutet av medeltiden, och Tyskland. En av de första avbildningarna av stången finns i Erik Dahlberghs ”Suecia Antiqua” som gavs ut på 1600-talet.

Så firar grannländerna

I Danmark och Norge firas St Hans dag, och i Finland firas Juhannus. Ländernas firande liknar inte Sveriges midsommarfirande på många plan men en sak har de gemensamt: de stora eldarna.

Kärlekens högtid?

Midsommar är den högtid där flest barn verkar blir till. Den vanligaste födelsedagen är nämligen den 22 mars och räknar man nio månader bakåt hamnar man kring midsommarveckan.

Blommornas traditioner

Att plocka blommor för att lägga dem under kudden känner nog många till, men vad kommer traditionen från? På midsommarafton skulle flickor som ännu inte var gifta plocka sju olika sorters blommor under absolut tystnad och lägga dem under kudden. På natten skulle de sedan drömma om sin framtida man.

Om man band en midsommarkrans skulle den sparas till det var dags för julbadet. Förr trodde man att de torkade blommorna skulle ge en kraft för att kunna hålla ut under den andra hälften av vintern.

Danserna

Danserna runt stången var för att byarnas ungdomar skulle kunna lära känna varandra.

Rulla runt i daggen

Förr fanns traditionen att gå ut på midsommarmorgonen och rulla runt i gräsets morgondagg, naken. Rullandet skulle göra att man höll sig frisk under hösten och vintern.

Alkoholen På en vanlig vecka säljer Systembolaget cirka 9 miljoner liter dryck i olika former. Under midsommarveckan brukar den siffran hamna kring 13 miljoner liter, där 7 miljoner liter är öl. Dagen innan midsommar brukar Systembolaget ha cirka 1,1 miljoner kunder. En vanlig fredag ligger den siffran på cirka 700 000.

Källor: Skansen.se, Nordiska Museet, Tidningen Land, SMHI.se, Systembolaget.

Relaterade artiklar