Lina vaknade upp under pågående gasläcka: "Var livrädd"

. - Foto: Dennis Johansson

Paret är kritiska till den bristfälliga informationen vid gasläckan i centrala Malmö.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Vid lunchtid på måndagen den 18/2 uppstod en gasläcka i centrala Malmö efter en avgrävd gasledning. Flera styrkor från räddningstjänsten skickades till Södra Förstadsgatan. En butik och ett kafé på gågatan utrymdes och en del gatan spärrades av.

Robin Thilly bor tillsammans med sin sambo Lina Broberg på Södra Förstadsgatan och vid tillfället hade Lina jobbat natt. Efter att hon kommit hem vid 09-tiden somnade på soffan. När hon vid 12-tiden vaknade upp ringde hon sambon Robin. Samtidigt fick Lina ett sms från en vän boende i Stockholm som sett att det var en gasläcka vid vid parets lägenhet, samt att hon inte skulle tända några ljus.

– Då reste jag mig upp och tittade ut genom fönstret och såg då att hela gågatan var tom och avspärrad, säger Lina Broberg.

Vid det här laget började Lina känna sig orolig och fick lite panik. När hon meddelade sambon om vad som pågick hörde hon på hans röst hur pass upprörd blev av att inte veta vad det var som pågick. Efter att Lina tagit med sig hunden och gått ut genom ytterdörren möttes hon av en stark gaslukt.

– Jag blev livrädd eftersom jag inte visste vad det var som skulle hända. I vår byggnad är det mest företag som har sina kontor så jag såg ingen annan.

Väl ute på gågatan märkte hon hur människor bakom avspärrningarna tittade på henne och några arbetare upplyste henne att inte fick vistas innanför avspärrningen.

– Jag orkade inte ifrågasätta något i stunden, utan jag tog min bil och åkte hem till min mamma direkt.

Både Robin och Lina är kritiska till att inte räddningstjänst eller annan berörd myndighet skickade något meddelande om gasläckan.

– Under tiden allt det här sker ligger jag själv och sover och andas in detta. Tanken skrämmer mig ifall jag hade haft ett litet barn hemma när detta hände, säger Lina Broberg.

Robin menar att det hade skapat mindre oro genom att göra de boende medvetna om situationen.

– Jag hade velat att de skickade nått form utav sms där man kunde ha blivit förvarnad, stängt fönstret (som var öppet för stunden), hållit sig inne och inte tänt något ljus, säger han och fortsätter:

– För det var ju uppenbarligen mer än någonting litet med tanke på att dom utrymde en hel där på gågatan.

Räddningsledare i samband med insatsen vid gasläckan var Gustaf Sandell. Han uppger att att den primära faran avseende den avgrävda gasledningen bedömdes främst vara i nära anslutning till utsläppsplatsen som låg utomhus.

– De verksamheter (ett kafé och en butik reds anm) som utrymdes var i nära anslutning till utsläppsplatsen och det gjordes främst för att undvika personrörelser i nära anslutning till utsläppet samt för att vara på den säkra sidan då lokalerna var väldigt nära och låg i markplan, säger Gustav Sandell.

Räddningstjänstens bedömning var att övriga delar av byggnaden samt övriga byggnader innanför avspärrningarna inte behövde utrymmas.

– Av den anledningen har vi inte knackat på i de fastigheterna. Jag kan förstå att det kan kännas frustrerande att inte få direktinformation men det bedömdes inte som nödvändigt att utrymma lägenheterna utan mer prioriterat att säkra platsen utanför, säger Gustaf Sandell.

Räddningstjänstens prioritet lades främst på att spärra av området nära utsläppet samt att få stopp på läckaget.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar