Laddar

Ligans offer: 20 kvinnor har utnyttjats i prostitutionshärvan

Fem lägenheter i Malmö har använts. Förra veckan greps en kvinna i Malmö som misstänks vara en central figur i kopplerihärvan.

delningar

I förra veckan häktades fyra utländska medborgare misstänkta för att ligga bakom en stor prostitutionshärva i bland annat Malmö, Göteborg och Växjö. Två män och två kvinnor är misstänka för att ha utnyttjat minst ett 20-tal kvinnor till att sälja sex.

En av huvudpersonerna, en 31-årig kvinna, greps och anhålls i Malmö på måndagen förra veckan.

Idag höll polisen, åklagarmyndigheten och andra myndigheter pressträff gällande fallet i Göteborg.

– Det finns ett knappt 20-tal identifierad målsägande. Det har varit i minst fyra lägenheter i Göteborg, fem i Malmö och en i Växjö, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till GT

Den misstänkta ligan beskrivs som ”ett familjeföretag” av Ahlstrand.

– Misstanken består i att de har rekryterat, transporterat och inhyst ett stort antal kvinnor i syfte att utnyttja dem för prostitution. Lägenheterna har hyrts i andra hand av privatpersoner. Det är så klart allvarligt, det kan finnas uthyrare här som inte alls haft en aning om det här, säger Helena Trollhäng chef vid polisens utredningsenhets region väst, till tidningen.

Ett sätt att hyra lägenheten ska ha varit att använda sig av sajten Airbnb.

De drabbade kvinnorna bor nu på olika boende och tas omhand av myndigheterna. De ska ha fått erfara uppemot tio kunder per dygn, berättar Trollhäng.

– Genomsnittstiden på besöken har varit kanske 15 minuter och via spaning har vi sett en strid ström av kunder, särskilt kvälls- och nattetid, säger hon.

Offren är kvinnor i 20–30-årsåldern. De har enligt polisen fotograferats i olika utmanande poser, och sedan har deras tjänster bjudits ut på olika eskortsajter.

Polisen märker att tillslaget förra veckan redan har haft effekt.

– 60 procent av annonserna har försvunnit från nätet i Göteborg och Malmö, och i Växjö har 100 procent försvunnit, säger Helena Trolläng.

Polisen har även identifierat ett antal sexköpare. Bland annat genom kameraövervakning utanför lägenheterna. Men även genom spaning på misstänkta personer.

Tre av de häktade personerna sitter i Göteborg. Den fjärde sitter i utlandet där denne även greps.

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?