Liberalerna Skåne rasar mot miljöministern: "Vi står inför ett faktiskt hot"

Miljöminister Karolina Skog (Mp) tycker att det är kommunernas ansvar att hindra stranderosionen. Det har fått Christer Nylander (L) att reagera.

Miljöminister Karolina Skog (Mp) från Åhus ger beskedet att staten inte kommer att finansiera hotet mot stränderna. Det får Liberalerna Skåne att rasa.

delningar

Det är i en ny artikel med Kvällsposten som miljöministern Karolina Skog (Mp), hemmahörande i Åhus, ger beskedet om vattenhöjningen. Staten kommer inte att gå in med någon finansiering för att stoppa stranderosionen. Det ansvaret har kommunerna själva.

– Sitt inte med armarna i kors och tro att staten ska rädda er. Det kommer inte att hända. Om kommunerna är passiva, så kommer fastighetsägarna att stå helt själva. Det finns försäkringsbolag som redan nu har sagt att de inte ger försäkringar i vissa områden, säger Karolina Skog till Kvällsposten.

Uttalandet har fått Liberalerna Skåne att reagera. De tycker att stranderosionen är ett nationellt problem och att staten borde ta ett ökat ansvar.

- Vi står inför ett faktiskt hot. Görs inget kommer omfattande naturvärden i Skåne att försvinna. I Kristianstad märker vi det extra tydligt i Åhus Äspet. Men många kustkommuner – Ystad, Skurup, Trelleborg, Landskrona, Vellinge, Ängelholm – står inför samma problem. Mot den bakgrunden tycker jag det är häpnadsväckande att (Karolina) Skog inte tycker att staten har något ansvar, säger Christer Nylander (L), Kristianstadsbo och Liberalernas gruppledare i Riksdagen.

Det är dock inte första gången som frågan har tagits upp. Redan för flera år sedan eftersökte Liberalerna mer hjälp mot stranderosion. Under hösten ledde det också till en lång debatt i riksdagen. Även där påpekade miljöministern att kommunerna själva måste ta ansvaret för att skydda sina stränder.

– Mycket görs redan i dag för att stärka arbetet med stranderosion. Statens roll är att ansvar för forskning, samordning och kunskapshantering till stöd för andra aktörer. På så sätt underlättas och förbilligas arbetet för kommunerna, sade Karolina Skog i den debatten.

Liberalerna Skåne tycker dock inte att det är tillräckligt och vill därför avsätta 20 miljoner kronor i statens budget mot just erosion. De är oroliga för att strandnära fastigheter kan drabbas när marken närmast havet försvinner.

– Vi har ett ansvar att hjälpa dem. Det är svårt att förstå varför Miljöpartiet förhåller sig så kallsinnigt till detta. Varför vill de inte skydda naturområden som Åhus Äspet, Sydkustens stränder, Falsterbonäset eller Ängelholms klitter? För min del framstår det som så självklart att vi ska göra allt vi kan för att rädda den skånska kusten, säger Louise Eklund, riksdagskandidat för Liberalerna i Malmö och ordförande för Nätverket Gröna Liberaler Syd.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar