Larmet: Flera restauranger kritiseras – ”risk att bli sjuk”

Ulrika Andersson, statsinspektör på Livsmedelsverket. Foto: Livsmedelsverket, Bildbyrån.

Restauranger får stark kritik från Livsmedelsverket på grund av bristande rutiner.

11 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Mer än hälften av 145 kontrollerade restauranger kan inte visa att de har rutiner för att hantera ej genomstekta hamburgare på ett bra sätt.

Det visar en kontroll som flera kommuner genomfört i samarbete med Livsmedelsverket. Ej genomstekta hamburgare kan innehålla bakterier som kan göra dig sjuk.

Syftet med undersökningen var att ta reda på om restaurangerna hanterar hamburgare som inte genomsteks på ett riskfritt sätt.

– Det är förvånande att restaurangerna inte är mer noggranna vid servering av hamburgare eftersom det utsätter gästerna för en risk att bli sjuk, säger Ulrika Andersson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Både restauranger som maler köttet själv och restauranger som köper färdigmalet kött eller färdiga råa hamburgare har svårt att visa upp att de hanterar riskerna med bakterier på kött på ett säkert sätt.

- Det är svårt att dra några slutsatser om hur många som blir sjuka på grund av ej genomstekta burgare men vi kan ändå konstatera att många restauranggäster utsättas för en onödig risk på grund av bristfällig hantering av det malda köttet, säger Ulrika Andersson.

Nu kommer Livsmedelsverket att se över de rekommendationer som finns, i dialog med kommunala kontrollmyndigheter.

– Undersökningen kan ses som ett stickprov och har gett nya ingångsvärden för hur vi ska jobba vidare med frågan, säger Ulrika Andersson.

Den hälsofara som främst kan förekomma i rå köttfärs från nötkreatur är shigatoxinproducerande E. coli (STEC), vilken är en tarmbakterie som finns hos nötkreatur och andra idisslare.

När bakterien smittar människa kallas den Enterohemorragisk E. coli – Ehec – och kan i värsta fall leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador. Barn är särskilt känsliga och dödsfall har förekommit.

Cirka fem procent av de som insjuknar utvecklar HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, vilket är en allvarlig följdsjukdom som påverkar njurarna och kan ge kroniska besvär. Sjukdomen är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

Genom att följa några hygienråd kan du skydda dig från att bli smittad. Råden är extra viktiga att följa för små barn. Barn smittas vanligen lättare och blir ofta sjukare än vuxna.

Se videon nedan för hur du minskar risken för att bli smittad av Ehec:

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar