Laddar

Lärare dödshotas, förnedras och misshandlas i Malmö: ”Händer dagligen”

Kränkningarna mot Malmös lärare har ökat med 121 procent.

delningar

Lärare utsätts dagligen för kränkningar av elever. Lektioner ställs in och lärare blir förnedrade, slagna och dödshotade. Det rapporterar Sydsvenskan.

Tidningen har granskat alla incidentrapporter under hösten 2017 från tio slumpvist valda skolor i Malmö. Skolorna gäller förskoleklasser upp till årskurs nio.

En lärare skriver i en incidentrapport att hen har hotats till livet, blivit anfallen med saxar och att sådant ”händer dagligen”.

Ett exempel från den 15 september lyder så här:

Elev blir tillsagd efter att ha trängt sig i matkön. Då skallar eleven lärare i bröstet och säger flera gånger att hen ska med en kniv till skolan för att hugga läraren. Under rasten säger eleven till sina kompisar att hen ska hugga barnen och läraren. Lite senare skallar, slår och sparkar eleven lärare igen. 

I ett annat exempel från den 20 oktober går en elev från hot till handling:

Elev blir tillsagd att cykla lite lugnare på skolgården. Då hotar eleven läraren med en glasbit. Plötsligt hugger eleven glasbiten i lärarens ben.

En lärare som försökte stoppa ett slagsmål den 4 oktober blev sjukskriven:

Lärare försöker avstyra bråk mellan elever. Då hänger en elev sig kring lärarens nacke och boxar mot nacken flera gånger. ”Jag kan inte jobba på grund av det som hände”, berättar läraren.

– Så här ser inte vardagen ut för lärarna. Det är viktigt att nyansera bilden. Faktum är att hot och våld mot våra medarbetare har gått ner med 39 respektive 35 procent om man jämför läsåret 2016/17 med 2015/16, säger grundskoledirektör Anders Malmquist, till tidningen. 

Samtidigt visar granskningen att kränkningarna har ökat med 121 procent. Malmquist menar att det senaste decenniet har det kommit fler och fler lärare som inte har varit ”rustade för det didaktiska arbetet i klassrummen”. 

– Det handlar om hur man organiserar lärandet. Därför har vi byggt en egen resurs där ett antal medarbetare handleder lärare som upplever att de har svårt att få till det med undervisningen i klassrummet. Hittills har 500 lärare fått handledning, säger han.

Relaterade artiklar