Kvinna ljög om överfallsvåldtäkt – döms för falskt larm

Foto: Roland Magnusson, Mostphotos / Pixabay

I larmsamtalet uppgav kvinnan att hon gick ut med sin hund och att fyra killar då kom över henne och skulle ta henne.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En kvinna i 50-årsåldern döms vid Malmö tingsrätt för missbruk av larmanordning då hon falskeligen uppget att hon blivit våldtagen.

Händelsen skedde i december 2017. Kvinnan ringde 112 och berättade att hon blivit utsatt för ett överfall. Utifrån larmsamtalet har polis skickats till adressen och en anmälan om våldtäkt har tagits upp.

I larmsamtalet uppgav kvinnan att hon gick ut med sin hund och att fyra killar då kom över henne och skulle ta henne. Hon beskrev gärningsmännens utseende och vad de hade gjort. Polisen uppgav att hon skulle hålla sig hemma och att de skulle skicka en patrull.

Därefter skjutsades kvinnan till Kvinnokliniken där hon överlämnades för provtagning och vård. En rättsmedicinsk undersökning genomfördes och övervakningskameror i trapphuset kontrollerades. Man genomförde även brottsplatsundersökning, kriminalteknisk undersökning, vallning, dörrknackning och forensisk undersökning av kvinnans mobiltelefon och kläder. Förundersökningen avseende våldtäkt lades ned två månader senare.

I förhör berättar kvinnan att hon inte mådde bra och inte har så starkt minne av kvällen. Hon hade druckit en del och var berusad. Hon kan inte förklara varför hon sa som hon gjorde, det kändes som om hon hade blivit våldtagen den dagen. Hon berättar att hon blivit våldtagen en månad tidigare men inte berättat om det. Hon var rädd och tänkte att de skulle kunna få tag i de personer som våldtagit henne i november ändå.

Tingsrätten bedömer att det genom kvinnans egna uppgifter och av åklagarens skriftliga bevisning framgår att den händelse som kvinnan anmälde inte hade ägt rum. Visserligen hade kvinnan enligt egna uppgifter utsatts för en liknande våldtäkt någon månad tidigare. Det berättade hon dock inte om för polisen och den anmälan om en händelse som ska ha skett den aktuella kvällen föranledde en onödig utryckning av polis.

Tingsrätten skriver att de "inte betvivlar att kvinnan mådde dåligt vid tillfället. Det finns dock inget i målet, speciellt inte mot bakgrund av att hon även under flera dagar efter anmälan vidhöll den och deltog i läkarundersökning och andra utredningsåtgärder, som pekar på att hon inte har förstått innebörden av sitt handlande eller av misstag angav felaktiga uppgifter då hon ringde upp 112."

Kvinnan döms att betala 2500 kronor i dagsböter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar