Kvinna avled i hjärtinfarkt – IVO riktar kritik

Foto: Teerawut Masawat, Mostphotos

Inspektionen för vård och omsorg är kritisk till att vården inte var samordnad vid behandling av en patient. Samtidigt anses den medicinska handläggningen av patientens blodtryck samt läkemedelsbehandlingen ha varit rimlig.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Efter att en kvinna i Malmö avlidit till följd av en hjärtinfarkt i början av 2017 gjorde en anhörig en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Anmälaren berättade att den avlidna kvinnan hade haft kontakt med sjukvården under flera års tid och fått flera olika läkemedel utskrivna av ett antal olika läkare. Trots allvarliga biverkningar ska läkarna ha fortsatt att skriva ut läkemedel och anmälaren menade på att läkemedelsbiverkningar, bristen på ansvarstagande och frånvaron av rätt behandling orsakade kvinnans död.

IVO har nu prövat klagomålet och bedömer att vården vid tillfället inte var samordnad och menar att de behandlande läkarna borde ha samarbetat för att följa upp och utreda patientens hälsotillstånd. IVO har under utredningen hittat exempel som tyder på att hälso- och sjukvårdspersonalen inom olika verksamheter inte samarbetade för att kunna ge patienten adekvat behandling.

Däremot anser IVO att uppföljningen och bedömningen av patientens förhöjda blodtryck var rimlig. "IVO anser inte att den måttliga blodtrycksförhöjning som beskrivs i patientjournalen kan ha haft någon avgörande betydelse för att patienten senare avled", står det i beslutet. Inte heller medicineringen anses ha varit felaktig. Läkemedlen ska inte ha påverkat varandra på ett betydelsefullt sätt och ska därmed inte ha gett någon negativ inverkan på patientens hälsotillstånd, menar IVO.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar