Laddar

Kryphålet: Så kan du köra i miljözonerna

Här är undantaget i reglerna som gör att du kan fortsätta köra i miljözonerna.

delningar

Enligt regeringen ska kommuner kunna inrätta tre miljözoner från och med den 1 januari 2018.

Beslutet påverkar många bilar i Sverige och innebär bland annat att i den striktaste zonen får endast renodlade elbilar, bränslecellsbilar och gasbilar i Euro 6 köra.

Nu har man dock hittat ett speciellt kryphål för att få köra bil i miljözonerna, vilket Allt om Bilar först rapporterade.

Enligt dagens regler räknas bilar som är äldre än 30 år gamla som veteranbilar – vilket också innebär att de undantas från reglerna om miljözoner.

Miljözoner som redan i dag finns för tunga fordon, finns också ett undantag för de äldsta bilarna. Eftersom de nya miljözonerna tidigast träder i kraft i januari 2020, betyder det att bilar av 1989-1990 års modell börja räknas som veteranfordon enligt Trafikverket.

Det innebär att dessa veteranbilar även kommer att kunna fortsätta att köra i miljözon 1 och miljözon 2, trots att de egentligen inte har en tillräckligt bra avgasrening. Det kan innebära att fler svenskar kommer att välja att köpa äldre fordon, även om det innebär ökade utsläpp.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?