Laddar

Krönika: ”Tänk efter innan du lägger skuld på någon”

24Malmös redaktör Filip Beijer hoppas på en mer nyanserad ton i kommentarsfälten efter årets första stora lokala snackis – nyårsfirandet på Möllevångstorget.

delningar

När jag var yngre var jag själv förälskad i raketer och nyårsfirande. Jag gick ut med mina kompisar redan dagarna innan nyårsafton med olika smällare trots att ingen av oss fick och att våra föräldrar var tydliga med det.

Skulle vi blivit påkomna hade raketerna slängts och samtalen mellan föräldrarna hade varit ett faktum. Så tror jag de flesta föräldrar hade agerat.

När jag i år tittar på det omtalade filmklippet från Möllevångstorget, en plats där raketskjutandet spårat ur de senaste åren, tycker jag precis som många andra att det ser obehagligt ut.

Det ser farligt ut att raketer smäller av på marken i folkmassor och att så kallade bombtårtor hålls i händerna och bland annat riktas ut mot torget. Det är inte konstigt att man reagerar, känner sig upprörd och förbannad. Det ser läskigt ut.

Men så gäller det att tänka mellan reaktion och aktion.

Under måndagskvällen fylldes kommentarsfält i sociala medier av främlingsfientliga och rasistiska kommentarer om att det var personer med invandrarbakgrund som stod för händelserna i filmen.

Malmö och i synnerhet Möllevångstorget är en plats där personer från alla möjliga bakgrunder och kulturer arbetar, bor och möts. Således firar man också nyår tillsammans.

Det är också platsen där jag själv avfyrade raketer på nyårsafton för många år sedan. Platsen där Malmöbor från olika stadsdelar samlas, från öst till väst, från norr till söder, oavsett födelseland för att kolla in nyårsfirandet.

Det är inte bra att firandet fått rykte och legitimitet om att vara ”kaosartat”. Vem som helst bör förstå att det kan leda till allvarliga konsekvenser om man träffas illa av en fyrverkeripjäs.

Om vi ska leta efter en gemensam nämnare på de som skjuter raketer skulle jag väl våga påstå att det ofta är yngre och adrenalintröstande personer. Men, de förekommer i stora åldersspann.

Trots att nyårsafton var ovanligt lugn överlag i Malmö har polis, politiker och raketskjutare på Möllevångstorget lite att ta tag i till nästa år nu när filmerna därifrån fått en så viral spridning.

Det är självklart att man inte ska skjuta raketer på varandra. Men var försiktiga med att peka ut folk och grupper av människor på internet. Det tycker jag vi kan ta med oss resten av året.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?