Krogtätheten minskar – första gången på 10 år

Foto: olinchuk, Mostphotos

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att krogtätheten i Sverige minskar.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Förra året fanns det 15 400 stadigvarande serveringstillstånd i landet. Siffran hade då ökat med 24 procent under de senaste 10 åren.

– Den lilla minskningen kan nog förklaras av att vi är i en högkonjunktur, vilket innebär att många prövar sin lycka som restaurangföretagare, men man förstår inte hur svårt det är att nå lönsamhet, säger matkulturhistorikern Richard Tellström till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Richard fanns det omkring 450 serveringstillstånd i hela landet år 1935. Sedan dess har restaurangerna ökat kraftigt, särskilt från och med 60-talet när matinfluenser från världen kom hit. Först nu har ökningen, i förhållande till den ökade befolkningen, stannat av och till och med minskat.

– Arbetarklass och landsbygdsbefolkning går generellt på restaurang om man har anledning att fira någonting, i övrigt äter man hemma. Det gäller även äldre. Det är ett konsumtionsideal, men förstås också en fråga om ekonomiska resurser. Det som driver restaurangnäringen är framför allt handel och att det finns människor i rörelse, säger Richard Tellström till Nyhetsbyrån Siren.

De kommuner där krogtätheten är högst är de stora skidorterna. Den krogtätaste kommunen i Sverige är Malung-Sälen, med nära 114 serveringstillstånd per 10.000 invånare över 15 år 2018. I Malmö är siffran 18, vilket tangerar rikssnittet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar