Krafttag mot knarket i skolorna: ”Skadligt”

Foto: Sune Grabbe - Foto: Mostphotos

Skolor i Malmö ska sökas av med narkotikahundar.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Nu inleder Malmöpolisen och Malmö stad via grundskoleförvaltningen och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ett nytt samarbete. Det genom pilotprojektet Drogfri skola

Projektet kommer pågå under vårterminen 2019 och innebär att ett antal skolor i Malmö ska sökas igenom av narkotikahundar. Enligt ett pressmeddelande ser man detta som en förebyggande åtgärd och som ett komplement till det arbete som redan pågår i skolorna. Skolförvaltningen har beslutat att inte i förhand informera om vilka skolor som söks igenom eller när sökningen genomförs. 

– Det är olagligt att använda, köpa och sälja narkotika, det är skadligt både för individer och för samhället i stort. Narkotika i skolor skapar också otrygghet för dem som befinner sig i miljön. Därför är det viktigt för oss att förhindra att narkotika finns tillgänglig i Malmös skolor, säger Paul Nilsson, polis vid lokalpolisområde Malmö Norr och ansvarig inom polisen för pilotprojektet i pressmeddelandet. 

Skolorna som kommer genomsökas har själva anmält intresse för projektet. 

– Vi tycker att detta samarbete med polisen är väldigt bra eftersom skolan ska vara en drogfri plats. Vi hoppas att projektet efter sommaren övergår i löpande verksamhet så att alla berörda skolor får denna insats, säger Jonas Törnebladh, säkerhetssamordnare vid Grundskoleförvaltningen i Malmö stad i pressutskicket. 

Hundsöken kommer ske efter lektionstid och när skolorna är tomma. Om hundarna markerar inom skolans område för att de uppfattar spår av narkotika kommer en förundersökning att inledas. Vid förundersökning har polisen rätt att öppna låste inventarier och utrymmen där hunden markerat. 

- Nu när samtliga kriterier är uppfyllda så påbörjar vi hundsöken i de första deltagande skolorna i Malmö, säger Paul Nilsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar